Glutenvrij dieet

25 mei 2011 Geplaatst in Afvallen

Sommige mensen hebben een glutenintolerantie. Voor deze mensen bestaat een glutenvrij dieet. Wat is het, en wat mag je wel eten? Denk jij dat jij het vol kunt houden om een glutenvrij dieet te volgen gedurende een aantal dagen? Dit staat allemaal in dit artikel uitgelegd.

Wat is een gluten vrij dieet?

Een glutenvrij dieet heeft niets met afvallen te maken, maar met een allergische reactie. De dunne darmwand raakt beschadigd door het eten van gluten. Dit is een soort eiwit, dat voorkomt in verschillende graansoorten, zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut. Dit betekent een grote beperking in wat iemand kan eten, immers zijn er veel producten gebaseerd op deze granen. Denk aan brood, pasta, paneermeel (dus ook gepaneerde kipschnitzels), enzovoort. Ook komt het veel voor in soepen en sauzen, vaak wordt er een soort meel als bindmiddel gebruikt. Als je last hebt van een glutenintolerantie, dan voel je je vaak al beter als je het dieet een paar dagen volgt. Maar zo gauw je er mee stopt, dan komen je problemen weer terug, je moet het dieet dus de rest van je leven volgen.

Maar wat mag je dan nog wel?

Het is mogelijk om meel van gluten te ontdoen, dit zogenaamde glutenvrije meel kan gebruikt worden om brood te bakken. Het is als meel, maar ook als brood, cake, enzovoort te koop. Over het algemeen heeft de betere supermarkt dit in het assortiment. Ook bij natuurwinkels en sommige drogisterijen kun je vaak terecht voor glutenvrij eten. Verder mag je wel groenten, fruit, en (ongepaneerd!) vlees. Ook kun je rustig aardappelen en rijst eten of producten die op basis van maïsmeel zijn.

Houd jij van groente en fruit? Dan heeft het dieet zeker een kans van slagen voor jou. Probeer het eens en bekijk wat dit dieet met jouw lichaam doet.

Delen met :

Plaats reactie

xHTML: Je kunt gebruik maken van deze tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>