Cosmetica allergie

8 november 2010 Geplaatst in Allergie

Er zijn in Nederland vele vrouwen die in zekere mate allergisch zijn voor make-up. Wanneer je last hebt van een cosmetica allergie uit zich dit meestal in een lichte huidirritatie. Dit kan eveneens gepaard gaan met kleine bultjes, roodheid en jeuk. Bij een ernstige huidirritatie kan de allergie gepaard gaan met zwellingen, blaasjes, eczeem, blaren en schilfering. Dit komt slechts in enkele gevallen voor.

De reacties van een cosmetica allergie kunnen zodoende sterk uiteenlopen. Iedere make-up allergie is weer anders. De meeste allergische reacties worden de zogeheten ‘stay-on’ cosmetica veroorzaakt, maar andere producten die eveneens een allergische reactie kunnen veroorzaken zijn:

-    Dagcrème
-    Reinigingslotion
-    Nachtcrème
-    Bodylotion
-    Shampoo
-    Deodorant
-    Parfum
-    Zeep
-    Make-up ter decoratie, zoals rouge, foundation, oogschaduw en lipstick

Oorzaken make-up allergie

Het overgrote deel van alle huidreacties op cosmetica, circa 90%, wordt veroorzaakt door een combinatie van een gevoelige en / of droge huid, een droge lucht en bepaalde stoffen in de cosmetica. De overige 10% wordt veroorzaak door toedoen van allergenen. Enkele voorbeelden van allergenen die in cosmetica zitten zijn; parfumgrondstoffen, UV filters, lanoline, conserveringsmiddelen en glycerylthioglycolaat.

Wat kun je doen tegen een cosmetica allergie

Wanneer je last hebt van afwijkingen en / of huidirritaties kun je een bezoek brengen aan je huisarts. Deze kan je doorverwijzen voor een allergieonderzoek in de vorm van plakpleisterproeven. Zo kan er worden uitgevonden of je voor één of meerder bestanddelen allergisch bent en voor welke stoffen, zodat je deze bestanddelen in de toekomst kunt vermijden. Je kunt in de bijsluiter van allerlei cosmetica producten bekijken welke ingrediënten het product allemaal bevat, zodat je kunt controleren of er ingrediënten bijzitten, waar jij allergisch voor bent.

Je kunt gebruik gaan maken van hypoallergene cosmetica, want hiermee wordt een allergische reactie voorkomen. Daarnaast is het zeker aan te raden regelmatig een make-up vrije dag in te lassen!

Delen met :

1 Reactie op “Cosmetica allergie”

    Meldpunt zegt:

    Klachten door cosmetische producten kunt u hier melden: http://www.cosmeticaklachten.nl

    Om het aantal en de oorzaak van deze klachten te monitoren heeft het RIVM dit meldpunt ingesteld, in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het meldpunt http://www.cosmeticaklachten.nl. is onderdeel van een driejarig onderzoek.

    Alle klachten, groot of klein, kunnen hier worden gemeld. Hoe meer mensen hun klachten melden, hoe meer inzicht we krijgen in de producten of ingrediënten die de klachten kunnen veroorzaken. En hoe beter we klachten op termijn mogelijk kunnen verminderen.

Plaats reactie

xHTML: Je kunt gebruik maken van deze tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>