Geen kou vatten? Doe dan je kleren uit!

15 januari 2011 Geplaatst in Gezondheid

Wil jij geen kou vatten? Doe dan je kleren uit in plaats van je dik aan te kleden. Nu denk je misschien dat dit een grapje is, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Je zult snel merken dat strippen echt heel zinvol kan zijn!

Draag kleding met mate

De kleding die we dragen zorgt voor een stukje extra isolatie. Het ene kledingstuk zal beter isoleren dan het anderen kledingstuk. Dit is afhankelijk van de dikte en de gebruikte stof van de kleding. Wanneer je in huis, tijdens de winter, bij hoge temperaturen te veel kleding draagt, zal je lichaam dit overschot aan warmte graag willen compenseren. Je lichaam zal de overtollige warmte kwijt zien te raken via de doorbloeding van de huid met als gevolg dat je gaat transpireren.

Een verkoudheid voorkomen

Wanneer je zodoende je te warme winterkleding bij deze warme temperaturen aanhoudt, zorgt je lichaam voor tegenmaatregelen en ga je transpireren. Wanneer je nu naar buiten zou gaan, is het voor het lichaam niet mogelijk om direct deze situatie om te draaien. Het gevolg is dat de temperatuur vrij snel in je jas of trui gaat dalen, waardoor je lichaam te vlug afkoelt. Een onderkoeld lichaam betekent vrij spel voor ziekten en verkoudheden.

Voorkomen, wat kun je er aan doen

Eigenlijk is het heel simpel om een verkoudheid te voorkomen, want als je ergens arriveert waar het warm is of wanneer je merkt dat je lichaam het warm krijgt, doe dan je kleren uit. Hoef je niet veel buiten te zijn, dan volstaat luchtige kleding voor binnen samen met eventueel een jas die goed isoleert. Moet je lang buiten blijven en het is erg koud, werk dan met verschillende lagen rond je lichaam. Bijvoorbeeld een extra t-shirt, trui of thermisch ondergoed.

Delen met :

Plaats reactie

xHTML: Je kunt gebruik maken van deze tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>