Hoofdluizen – Oorzaak, behandeling en praktische tips bij hoofdluis.

19 augustus 2010 Geplaatst in Kinderen

De vervelende beestjes die vooral op de basisscholen vaak rond kruipen, de hoofdluizen. Elke ouder heeft er waarschijnlijk al wel eens mee te maken gehad. Hoofdluizen zijn eigenlijk kleine parasieten die op je hoofd rond kruipen. De plek waar deze beestjes vaak voorkomen zijn basisscholen. Deze plek is voor de beestjes erg geschikt, lekker tussen de warme jassen, veel kinderhoofdjes en de besmetting! Hoofdluizen zijn namelijk erg besmettelijk. Ze hebben op diverse basisscholen in Nederland al eens voor een echte epidemie gezorgd.

Besmetting en symptomen van Hoofdluizen

Vaak wordt er gezegd dat mensen die hoofdluizen hebben zichzelf slecht onderhouden, dat de hygiƫne bij hen erg slecht is. Maar dat is niet zo. De luizen planten zichzelf voort. Stel dat je dochter luizen heeft, en een vriendinnetje van haar heeft de jas naast haar hangen. Ze gaat uit school en trekt haar jas aan. De luizen komen via haar jas op haar hoofdhuid terecht en nu heeft zij ook luizen. De besmetting gaat dus erg hard. Of kleuters die samen in de poppenhoek spelen, ze kruipen op elkaar en langs elkaar heen, de luizen kunnen in die tijd gemakkelijk van hoofdje wisselen. De luizen die leven van het bloed dat zich op de hoofdhuid van de mensen bevindt. Het hebben van luizen kan gezien worden wanneer kinderen veel in hun haren krabben of veel jeuk hebben. Soms zie je ze ook over het hoofd heen kruipen, afhankelijk van de haarkleur.

Hoofdluizen zijn te behandelen op twee manieren. Je kunt ze namelijk chemisch bestrijden of je kunt veel de haren kammen, zodat de luizen er uit gaan.

Overige tips:
- Blijf de haren van je kinderen regelmatig controleren ook al hebben ze op dat moment geen luizen meer of krabben ze niet;
- Was alle handdoeken en het beddengoed goed uit wanneer een kind luizen heeft;
- Was de kleding van het kind direct uit na het constateren van luizen;
- Harige speelgoed knuffels dien je in een plastic zak te stoppen voor ongeveer twee weken, dan gaan de luizen dood;
- Als veel kinderen hoofdluis hebben is het verstandig de jassen op school in een plastic zak te hangen, zodat de luizen geen kans krijgen om over te kruipen.

Delen met :

1 Reactie op “Hoofdluizen – Oorzaak, behandeling en praktische tips bij hoofdluis.”

    ed zegt:

    Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo – vooral onder kinderen. Het RIVM beveelt nog altijd de uitkammethode met luizenkam of netenkam aan.

Plaats reactie

xHTML: Je kunt gebruik maken van deze tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>