Waterpokken

30 juli 2011 Geplaatst in Kinderen

Over het algemeen krijgt iedereen in de kindertijd te maken met waterpokken. Een relatief ongevaarlijke, maar wel zeer besmettelijke kinderziekte, die meestal tussen de twee en acht jaar de kop opsteekt. Het kind wordt eerst verkouden en komt vervolgens onder de vlekjes en blaasjes te zitten over het hele lichaam. Waterpokken ontstaan op de gehele lichaamshuid, zoals rug, borst, benen en armen, maar ook op de behaarde hoofdhuid, op de oogleden en in de mond.

Ontstaan van waterpokken

Een virus is veelal de veroorzaker van waterpokken. Het virus wordt voornamelijk verspreid via de lucht door praten, hoesten en niezen. Ook kan een directe aanraking van bijvoorbeeld de handen tot een besmetting leiden. Zodra een kind is besmet verschijnen de eerste vlekken of blaasje doorgaans pas na 3 weken vanaf het moment van besmetting.

Symptomen waterpokken

Tot de symptomen van waterpokken behoren in eerste instantie blaasjes en vlekjes over de gehele huid, die soms gepaard gaan met intense jeuk. Daarnaast ontstaat vrijwel altijd enige verhoging of lichte koorts. In sommige gevallen kan het kind een keelontsteking krijgen. De blaasjes drogen na verloop van tijd in tot korstjes en verdwijnen geleidelijk binnen 10 dagen weer. Normaal gesproken is er niets meer te zien, nadat de waterpokken zijn verdwenen. Echter doordat er doorgaans vanwege de jeuk wordt gekrabbeld, kunnen infecties of aanhoudende littekens ontstaan.

Behandeling

Wanneer de waterpokken zichtbaar worden bij het kind, loopt hij of zij al circa 3 weken met het virus rond. Daarom heeft het totaal geen zin om je kind dan thuis te houden, omdat de klas naar alle waarschijnlijkheid toch al is besmet. Je kunt een jeukverminderende zalf gebruiken ter behandeling van waterpokken. Deze zalfjes bevatten veelal mentholgel, welke verkoelend werken bij jeuk. De blaasjes die zich in de mond bevinden, kun je koelen met bijvoorbeeld een waterijsje. Uitzieken, ongeveer 10 dagen, is de beste remedie bij de waterpokken, mits er hoge koorts of andere ziekmakende verschijnselen ontstaan.

Delen met :

Plaats reactie

xHTML: Je kunt gebruik maken van deze tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>