Opvliegers: voorkomen & behandelen

30 oktober 2010 Geplaatst in Lichaamsverzorging

De overgang, vroeg of laat krijgt iedere vrouw ermee te maken. Opvliegers behoren tot de meest voorkomende verschijnselen tijdens de overgang. Deze opvliegers veroorzaken naast de rode kleur die je hiervan krijgt ook een enorme warmte. Heel vervelend wanneer je net een belangrijke presentatie moet houden of als je net een spannende afspraak hebt.

Ontstaan van opvliegers

De overgang verloopt bij iedere vrouw anders. De één heeft bijna nergens last van en rolt er gemakkelijk doorheen, de ander heeft dermate veel klachten dat deze als zeer hinderlijk worden ervaren. Maar liefst 86% van de vrouwen geeft aan weleens last te hebben van opvliegers. Naarmate men ouder wordt en in de overgang raakt wordt de oestrogeen productie aanzienlijk verminderd. Hierdoor wordt het zenuwstelsel dat bepaalde functies van de inwendige organen regelt geprikkeld. Het systeem kan worden ontregeld door het hormoontekort met kortdurende verwijding van de bloedvaatjes tot gevolg. Dit is vooral in het gezicht, de hals en op de borst te bemerken, veelal door de rode kleur. Niet alleen veroorzaakt dit de rode kleur, maar ook enorme warmte, wat de opvlieger wordt genoemd. Een dergelijke aanval kan soms enkele seconden duren, maar ook weleens een half uur aanhouden. Ze kondigen zich van te voren niet aan en kunnen op elk moment van de dag optreden, zowel overdag als ’s nachts.

Om opvliegers enigszins dragelijk te maken kun je eventueel gebruik maken van onderstaande tips:

- Kies bij voorkeur niet voor hooggesloten kleding. Bij een blouse kun je bijvoorbeeld wat knoopjes los doen tijdens een opvlieger
- Draag bij voorkeur luchtige kleding
- Zorg voor voldoende beweging in de frisse buitenlucht
- Neem meermalen een verfrissende douche
- Zorg dat je dingen om handen hebt, zodat je minder aandacht aan eventuele klachten kunt besteden

Tot slot zijn er nog natuurlijke oplossingen die helpen tegen die nachtelijke zweetbuien en opvliegers. Een voorbeeld hiervan is Famosan Salvia.

Delen met :

Plaats reactie

xHTML: Je kunt gebruik maken van deze tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>