Oorsuizen, oorzaak & behandeling

20 juni 2011 Geplaatst in Oren

Oorsuizen, we hebben allemaal weleens te maken met fluittonen of een ruis in het oor. Deze geluiden noemen we oorsuizen. Bij de meeste mensen verdwijnen deze suizen vanzelf weer, maar er is ook een groep mensen die constant last heeft van deze geluiden. En aanhoudende oorsuizingen kunnen soms onhoudbaar worden.

Ontstaan van oorsuizen

De geluiden die men hoort worden veroorzaakt door aandoeningen in de gehoorgang. De intensiteit van de oorsuizingen kan variabel zijn en het letsel is vaak te wijten aan herhaalde blootstellingen aan harde geluiden of een ander soort letsel van het inwendige oor. We zetten alle mogelijke oorzaken op een rijtje:

-    Een verstopping door oorsmeer. Het oor maakt oorsmeer aan en wanneer deze te diep zit, kan ze niet goed verwijderd worden. Het gevolg is dat slechthorendheid optreedt. Echter is dit van voorbijgaande aard, want de oren uit laten spuiten biedt direct resultaat.
-    Ouderdom. Naarmate men ouder wordt gaat het gehoor achteruit.
-    Ziekte. Diabetes, middenoorontsteking, een gehoortumor, een allergie, duizeligheid, stress en depressies kunnen allemaal veroorzakers zijn van oorsuizingen en slechthorendheid.
-    Regelmatige blootstelling aan sterke geluidsniveaus. Wie regelmatig een concert of discotheek bezoekt loopt een grotere kans op beschadigingen aan het oor. Maar ook bepaalde beroepen waarin de werknemers dag in dag uit blootstaan aan intense geluiden, zoals boor- en drilmachines, lopen een verhoogd risico en mensen die vaak met een mp3 speler oplopen. In het begin zijn de oorsuizingen nog van voorbijgaande aard, maar na verloop van tijd kan het leiden tot permanente oorsuizingen.

Behandeling oorsuizen

Wanneer je eenmaal permanent last hebt van oorsuizingen dan is definitief genezen veelal niet meer mogelijk. Wie er erg veel hinder van ondervindt, kan zich in eerste instantie laten onderzoeken door een neus-keel-en oorarts. Dit om te kijken wat de oorzaak is om zo tot een goede behandeling te komen. Kan er geen oorzaak worden gevonden of weet men dat harde geluiden de veroorzakers zijn, dan kan enkel het ongemak worden verzacht. Er zijn apparaten die omgevingsgeluiden versterken, zodat oorsuizingen naar de achtergrond verdwijnen en er zijn therapieën die moeten leiden tot gewenning.

Delen met :

Plaats reactie

xHTML: Je kunt gebruik maken van deze tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>