Verlegenheid, wat doe je eraan

25 juni 2011 Geplaatst in Psychologie

Verlegenheid, het kan je leven tot een ware hel maken. In de snelle en hectische wereld waarin we leven, is geen plaats voor verlegenheid. Wie niet hardop in een groep durft te zeggen wat hij of zij denkt, bij iedere kleinigheid rood aanloopt en dichtslaat bij het beantwoorden van een vraag, zit gevangen in de eigen wereld. Immers, je moet goed kunnen praten en jezelf verkopen om een leuke baan te bemachtigen. Je moet zelf afstappen op die leuke jongen, want anders gaat hij er vandoor met een ander en zie jij jezelf al eenzaam oud worden. Wie dit niet kan, komt niet mee in deze tijd. Wanneer iemand extreem verlegen is wordt er ook wel gesproken van een sociale fobie.

Genetisch of gebrek aan zelfvertrouwen

Verlegenheid kan erfelijk bepaald zijn. Deze genetische bepaling zorgt ervoor dat de één er meer last van heeft dan de ander. Echter het overgrote deel van verlegenheid komt voort uit een negatief zelfbeeld, dat leidt tot een gebrek aan zelfvertrouwen. Mensen die een periode lang te maken hebben gehad met vernederingen en onderdrukkingen, creëren al snel een minderwaardig gevoel. Mensen die als kind zijnde nergens over mochten praten, zullen dit later ook niet veel doen en wie altijd maar de mond werd gesnoerd zal denken dat het normaal is, dat er met hem of haar geen rekening gehouden hoeft te worden. Overbescherming door ouders kan ook leiden tot verlegenheid.

De aanpak van verlegenheid

Er zijn verschillende vormen van verlegenheid en niet iedereen heeft last van dezelfde angst. Hoe diep iets zit is per persoon verschillend en dus ook het overwinnen van deze angsten.

Iemand dit slechts in beperkte mate last heeft van verlegenheid zal dit kunnen overwinnen door zich iedere keer te dwingen een kleine strijd te winnen. Leg de lat niet direct te hoog, maar begin klein. Durf je niet te praten in een grote groep, dwing jezelf dit dan een keer te doen en begin in een klein groepje. Hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het zal worden. Wellicht dat er altijd wel iets van spanning blijft hangen, maar een beetje gezonde spanning kan totaal geen kwaad.

Iemand die extreem veel last hebben van verlegenheid kan het beste een doeltreffende therapie volgen. Zij moeten zichzelf anders gaan zien en eerst zelfvertrouwen opbouwen. Zij moeten anders gaan denken en veranderingen in hun gedrag aan gaan brengen. Iets wat je alleen vaak niet lukt. Dit kan, afhankelijk van de persoon, zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden.

Delen met :

Plaats reactie

xHTML: Je kunt gebruik maken van deze tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>