Lichttherapie houd je winterdepressie buiten de deur!

20 januari 2011 Geplaatst in Ziekten

De dagen worden weer korter, de zomer is voorbij. Met het vallen van deze donkere dagen krijgen veel mensen te maken met vermoeidheid. Dit wordt ook wel een winterdepressie genoemd, welke wordt veroorzaakt door een gebrek aan licht. Door dit gebrek ontstaat er een ontregeling van het biologische ritme tussen dag en nacht. Met een eenvoudige lichttherapie herstelt het dag en nacht ritme zich, door het op kunstmatige wijze reguleren van de natuurlijke productie van melatonine. Je krijgt weer zin in het leven.

De winterdepressie

Mensen die last hebben van een winterdepressie zien er zwaar vermoeid en depressief uit. De klachten beginnen vaak rond oktober, met het vallen van het blad en verdwijnen weer bij de eerste mooie dagen in het voorjaar.

De biologische klok

Mensen met winterdepressies hebben een abnormale hoge hoeveelheid van het neurohormoon melatonine. De lichttherapie oefent invloed uit op een klier in de hersenen, epifyse genaamd. Deze klier produceert het neurohormoon melatonine. Na enkele sessies lichttherapie zal de hoeveelheid melatonine aanzienlijk zijn afgenomen, waardoor de biologische klok weer kan herstellen.

De lichttherapie

Onderga de lichtsessies bij voorkeur ‘s morgens. Je kunt het beste voor de lamp gaan zitten, zodat je ogen zich in het lichtveld bevinden. Andere lichaamsdelen hoeven niet verlicht te worden, aangezien dit therapeutisch geen enkel effect heeft. De ogen moeten open blijven en de duur van blootstelling varieert volgens de lichtintensiteit. Je kunt bijvoorbeeld een boekje gaan lezen, terwijl de ogen aan de lamp worden blootgesteld. Soms zijn de effecten al voelbaar na een week, maar bij sommige mensen kan het wel 2 weken duren. Het is aan te raden de lichttherapie regelmatig toe te passen, omdat de effecten ook veelal van korte duur zijn. Je kunt gerust vier tot vijf keer per week gedurende de sombere periode voor de lamp kruipen.

Wanneer je last hebt van bepaalde oogziekten of medicatie slikt die de lichtgevoeligheid kan doen toenemen, dan is het raadzaam voordat je begint met de lichttherapie een arts te raadplegen.

Delen met :

1 Reactie op “Lichttherapie houd je winterdepressie buiten de deur!”

    Agnes zegt:

    Ik kan het iedereen aanraden. Ik was skeptisch, maar aangezien een collega zo enthousiast was over lichttherapielamp heb ik een Litebook gekocht. Bij de vitaminstore.nl krijg je zelfs een 60-dagen-tevredenheidsgarantie: niet goed-geld terug. Hier kwam ik later achter toen ik de lamp bij goodlite.nl had gekocht. Maar snap wel dat ze zo’n garantie durven te bieden want het helpt geweldig. Ik had voorheen erg veel moeite met opstaan en kwam heel traag opgang, de hele dag moe, maar nu ik de lamp gebruik niet meer. Volgens mijn man is ook mijn humeur een stuk beter. (de schat..)

Plaats reactie

xHTML: Je kunt gebruik maken van deze tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>