Online hulp voor
verslaafden

Aangepast zoeken

HOME    VERSLAVING    BEHANDELING    KLINIEK    CONTACT

VERSLAVING > DRUGSSMOKKELEN

Drugssmokkelen

Veel landen buiten Europa hebben heel andere ideeën over mensenrechten dan in Nederland. Zeker als het over de rechten van drugssmokkelaars gaat. Lijfstraffen zoals stokslagen en de doodstraf zijn aan de orde van de dag.

Gezocht:

Nederlandse gevangene zoekt Nederlands celmaatje in het buitenland, Interesse?

'De vernedering van een buitenlandse cel. Het is pas te begrijpen als je de angst kan voelen. Als je de wereld in elkaar voelt storten. Als je alles wat je had kwijt bent. Alleen de familie blijft (misschien) over.'

Nederlander, 45 jaar, Peru
(48,5 kg cocaïne: 15jaar gevangenisstraf)

Er zitten nu al meer dan 2300 Nederlanders vast in het buitenland. De meesten wegens drugssmokkel. Zij dachten even makkelijk geld te verdienen door drugs te smokkelen. Helaas valt dat vaak vies tegen. Als je denkt dat je geldproblemen erg zijn, dan heb je de Peruaanse gevangenis zeker nog niet gezien!

Pakkans

'Ik weet niet hoe lang ik hier nog moet blijven. Ik kan er niet meer tegen, mijn familie gaat er ook aan kapot. Mijn angst is dat ze me een straf opleggen voor iets waar ik niks mee te maken heb. De wetten zijn hier zo anders dan in Nederland.'

Nederlander, 23 jaar, Duitsland
(wacht op berechting voor 3kg cocaïne)

Niet alleen in Nederland, ook in het buitenland kan je worden gecontroleerd. Als je in het buitenland gepakt wordt met drugs in je tas of bolletjes in je maag, zelfs binnen Europa, heb je een groot probleem. Al had je maar een klein beetje bij je. Het Nederlandse "gedoogbeleid" kennen ze in het buitenland niet.

De straffen voor drugssmokkel zijn in het buitenland bijna altijd hoger dan in Nederland. Hoe lang de straffen zijn, hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld de hoeveelheid en de soort drugs die gesmokkeld wordt, het contact met de criminele organisatie, enzovoorts.

Je hebt niet alleen kans op een lange gevangenisstraf. Stel dat er onderweg een bolletje knapt in je maag? Dan wordt je niet opgepakt, dat overleef je namelijk niet!

Buitenlandse gevangenissen

'als ik hier om me heen kijk, zie ik veel alleenstaande moeders, prostituees en drugsgebruikers. Het is hier een echte hel!'

Nederlander, 28 jaar, Frankrijk
(4,5 kg cocaïne: 4 jaar gevangenisstraf + douaneboete van €400.000)

'in Venezuela schijnen ze nog niet gehoord te hebben van mensenrechten en Amnesty International. Waar ze in Nederland praten over twee mensen in een cel, zitten we hier met z'n twintigen in een cel van dezelfde oppervlakte.'

Nederlander, 23 jaar, Venezuela
(800 gram cocaïne: 15 jaar gevangenisstraf)

Heel soms heb je als gevangene de mogelijkheid om in Nederland je straf uit te zitten. Maar meestal niet. Dat betekent dat je letterlijk veroordeeld bent tot kleine ruimtes waar je vaak de hele dag in moet zitten. Je slaapt op de grond. In het gezelschap van moordenaars, verkrachters en andere criminelen. Hygiëne bestaat er niet, medicijnen evenmin. Gevolg: ziektes, zoals schurft, mijt en aids. Als er één ziek is, heeft binnen de kortste keren de hele cel het opgelopen. En er zijn geen medicijnen om iedereen te genezen.

Veel landen buiten Europa hebben heel andere ideeën over mensenrechten dan in Nederland. Zeker als het over de rechten van drugssmokkelaars gaat. Lijfstraffen zoals stokslagen en de doodstraf zijn daar heel gewoon.

Wie laat je achter in Nederland?

'Ik zit al drie weken vast wegens 34 gram marihuana in Duitsland. Alstubliefd!, ik heb een moeder en elke dag dat ik langer vastzit gaat zij beetje bij beetje kapot en dat wil ik niet op mijn geweten hebben'

Nederlander, 18 jaar, Duitsland
(34 gram marihuana: wacht op berechting)

Als je wordt gearresteerd in het buitenland, zijn de gevolgen niet alleen voor jou zelf. Je kinderen, je ouders, je vrienden, je laat ze allemaal achter met grote zorgen. Zij worden gezien als 'die ene met die zoon (of dochter) die drugs smokkelde uit Suriname'. Je familie draait op voor de kosten die jij maakt in het buitenland. Bijvoorbeeld de advocaat die jij zo hard nodig hebt. Wie gaat nu de schulden aflossen? Wie betaalt de hypotheek? En soms zelfs: wie zorgt er voor je kinderen? Het gaat niet om 'even oppassen', maar om opvoeden voor de komende twintig jaar!

Vijftig jaar 'vakantie'in Thailand
is misschien een beetje veel?

'Mij werd het heel mooi gepresenteerd. Alleen de pluspunten werden genoemd, en niet de risico's. Ik dacht niet aan de gevolgen die mijn drugssmokkel met zich meebrachten. Niet alleen aan de pakkans, maar ook aan de gevolgen van het gebruik van drugs, dat brengt alleen maar ellende met zich mee. Hier wordt vaak niet bij stilgestaan.'

Nederlander, 33 jaar, Thailand
(4,3 kg heroïne: eerst de doodstraf, later omgezet naar levenslang)

Veel mensen vergaat het op deze manier. Deurwaarders achtervolgen je met hoge schulden. Drugs smokkelen lijkt een snelle en makkelijke oplossing. Een gratis vakantie naar Thailand, en je krijgt zelfs zakgeld mee! Het enige wat je hoeft te doen, is een pakketje meenemen over de grens. Zo gebeurd. De drugsorganisatie zegt dat ze je er wel uit komen halen als je wordt gepakt. Ze hebben een goede advocaat bla,bla,bla.

Mooi niet dus. Als je eenmaal gepakt bent in het buitenland is die gladde prater ineens nergens meer te vinden, jij kunt voor de smokkel opdraaien.

Terugkeer in de Nederlandse samenleving

'Ik kom uit Venlo en zal na mijn detentie ook terugkeren naar Venlo. Het is moeilijk om een normaal leven te starten omdat ik tegen veel problemen zal oplopen. Hoe krijg ik een woning?! Want zonder woning bijvoorbeeld geen voorlopige uitkering'

Nederlander, 33 jaar, Engeland
(1,25 kg Heroïne: 4 jaar gevangenisstraf)

Als je na een jarenlange buitenlandse gevangenisstraf vrijkomt, is het moeilijk om je leven op te pakken. Ondanks hulp van de reclassering, blijft het moeilijk om opnieuw te beginnen. Als je in Nederland aankomt, heb je geen baan, geen inkomen, geen vrienden, geen huis. Ook als je je straf hebt uitgezetenin het buitenland, kan het dus nog heel lang duren voor je er weer helemaal bovenop bent.

Wat kan de ambassade wel en niet voor je doen?

Als je in het buitenland in de gevangenis terecht komt, is het van belang dat de ambassade hiervan op de hoogte wordt gesteld. Als je bent gearresteerd, zorg dan dat de lokale instanties (zoals de gevangenisdirectie, je advocaat of de politie) de ambassade op de hoogte brengen.

Ambassademedewerkers bezoeken Nederlandse gevangenen, zorgen dat er contact wordt onderhouden met familie in Nederland en verlenen hulp waar ze kunnen. Maar aan je straf kunnen ze weinig veranderen, omdat je valt onder de wetten van het betreffende land. een ambassade kan niet voor jou regelen dat je een betere behandeling krijgt dan de andere gevangenen. De ambassade kan geen advocaat betalen of geld beschikbaar stellen voor een boete of borgsom. Evenmin kan een ambassade ervoor zorgen dat je vrij komt, of dat je je straf in Nederland uit kunt zitten.

Schulden en smokkelen

Veel mensen gaan drugs smokkelen omdat ze schulden hebben en denken dat drugssmokkel de beste uitweg is. Maar er zijn ook andere manieren, zonder risico's, om van de schulden af te komen.

Als je geldproblemen hebt, kun je bijvoorbeeld aankloppen bij de gemeente of maatschappelijk werk. (Schaam u vooral niet, u bent niet de enige.) Zij kunnen je doorverwijzen naar organisaties die je helpen van je schulden af te komen.

Gevraagd om te smokkelen?

Als je gevraagd wordt om drugs te smokkelen, moet je daar niet op in gaan. Blijft men je echter achtervolgen of onder druk zetten, dan kan je dat melden bij 'meld misdaad anoniem' (tel:0800-7000), of aangifte doen bij de politie. Stel dat je in het buitenland bent om drugs naar Nederland te smokkelen en je bedenkt je? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk het land te verlaten., zonder drugs natuurlijk! Zodra je in Nederland bent kan je aangifte doen bij de politie of 0800-7000 bellen.

Bronnen & met dank aan:

Buitenlandse zaken (tekst en informatie)
Thijs Veerman (ontwerp website)

Websites:

www.schulden.nl
www.zelfjeschuldenregelen.nl

Terug

Aangepast zoeken

HOME    VERSLAVING    BEHANDELING    KLINIEK    CONTACT