Online hulp voor
verslaafden

Aangepast zoeken

HOME    VERSLAVING    BEHANDELING    KLINIEK    CONTACT

VERSLAVING > HASJ & WIET

Hasj & wiet

Hasj en wiet komen van de hennepplant (cannabis sativa). Op de bloemtoppen en bladeren zitten kleine haartjes die hars afscheiden. Hasj ontstaat o. a. door de bloemtoppen te koelen en te zeven. De hars (korrels) valt dan door de zeef en wordt geperst tot plakjes. Wiet (marihuana) ontstaat door de vrouwelijke bloemtoppen te drogen en na droging te verkruimelen. Het ziet eruit als een gedroogde, groenige, grove thee. Met cannabis wordt zowel hasj als wiet bedoeld. De werkzame stof in de plant is THC.

Soorten

In coffeeshops wordt Nederlandse en buitenlandse wiet verkocht. Hasj komt bijna altijd uit het buitenland. Nederlandse wiet wordt onder verschillende namen aangeboden zoals: Northern Light, White Widow en Orange Bud. De soorten verschillen in THC-gehalte en in smaak en geur.
Zie voor een overzicht van de gemiddelde % aan THC de onderstaande tabel:

Jaar/THC in % : 2000 : 2003 : 2006 : Spreiding :
Nederlandse wiet 8,6% 18,0% 17,5% 8,4-25,5%
Buitenlandse wiet 5,0% 6,2% 5,5% 0,2-11,6%
Nederlandse hasj 20,7% 35,8% 33,0% 2,6-55,7%
Buitenlandse hasj 11,0% 16,6% 17,5% 3,9-29,0%
Rook met mate en voor je plezier.

De cannabis is gemiddeld sterker geworden. De sterkte van Nederlandse wiet ligt tussen de 8,4% en 25,5% met een gemiddelde van 17,5%. Als gebruiker weet je dus niet welke sterkte je koopt.

Aantal gebruikers

In 2005 heeft ruim 3% van de bevolking onlangs cannabis gebruikt. een kwart van hen gebruikt dagelijks. Dat zijn zo'n 90.000 mensen. Van de scholieren heeft 19% wel eens gebruikt. De helft houdt het na een paar keer voor gezien. 9% heeft onlangs nog geblowd. 1,5% blowt veel. Zij blowen meer dan 10 jointjes in een maand.

Cannabis kan tot afhankelijkheid leiden. In 2005 zochten 6100 mensen hulp. Geschat wordt dat er tussen de 30.000 en 80.000 mensen afhankelijk zijn van cannabis.

Manieren om te gebruiken

Cannabis rook je meestal in een gedraaide sigaret. Je verdeelt de hasj of wiet over de tabak en rolt daar een sigaretje (joint) van. Een joint wordt ook wel een stickie of een djonko genoemd. Wiet kun je ook puur roken. Je rolt van de wiet dan een klein sigaretje (reefer). Pure hasj kun je in een speciale hasjpijp of chillum roken. Een andere mogelijkheid is de waterpijp (bong). De rook wordt dan enigszins afgekoeld. Je kunt cannabis ook laten verdampen in plaats van verbranden. Dat kan met een zogenaamde vaporizer. Cannabis kan ook verwerkt worden in voedsel. Bijvoorbeeld in een spacecake. Bij eten treden de effecten pas na een uur tot anderhalf uur op.

Opname en/of afbraak

Bij de verbranding van hasj en wiet komt THC, koolmonoxide en teer vrij. Rook je het met tabak, dan komt er ook nog nicotine vrij. THC is de werkzame stof in cannabis, nicotine in tabak. Koolmonoxide ontstaat bij de verbranding van tabak en cannabis. Teer bestaat uit vaste en vloeibare stoffen in rook.

Cannabis

Bij roken komt THC via de longen in het bloed terecht. Het bloed brengt de THC naar de organen en de hersenen. Na enkele minuten bereikt THC de hersenen. Daar beïnvloedt cannabis uiteindelijk de afgifte van dopamine. Waardoor je je lekker gaat voelen. Het bloed brengt de THC ook naar de lever. Daar wordt het afgebroken en via de urine uitgescheiden. Een deel van de THC wordt in het lichaamssvet opgenomen. In kleine beetjes wordt het weer aan het bloed afgegeven. Hier merk je niks van. Wel is cannabis hierdoor nog 3 tot maximaal 6 weken aan te tonen.(in bijvoorbeeld urine)

Nicotine

Ook nicotine bereikt via de longen het bloed. Het bloed brengt het naar de organen en de hersenen. Het wordt afgebroken door de lever. Nicotine is slecht voor de bloedvaten.

Koolmonoxide

Koolmonoxide bereikt eveneens via de longen het bloed. Koolmonoxide bindt zich aan de rode bloedlichaampjes. Normaal vervoeren rode bloedlichaampjes zuurstof. Door de koolmonoxide kunnen ze dit niet meer, waardoor belangrijke organen te weinig zuurstof krijgen. Na 24 uur is de koolmonoxide uit je lichaam verdwenen.

Teer

Teer komt niet verder dan de longen. Door teer kan de slijmlaag van de luchtwegen ontstoken raken. Als je stopt met roken verdwijnt de teer weer.

Wat voel je?

Van cannabis word je high. Je wordt actief, spraakzaam en komt in een zorgeloze stemming. Je krijgt om niets de slappe lach. Je ziet en hoort de dingen anders. Je krijgt een levendige fantasie en kunt in jezelf gekeerd raken. Je kunt ook stoned worden natuurlijk. Je voelt je dan ontspannen, bedwelmd en loom. Je hebt geen zin om te bewegen. Cannabis kan je stemming versterken. Als je tijdens een depressieve bui gebruikt, kan dat gevoel versterkt worden.

Lichamelijke effecten zijn er ook .De eerste 20 minuten versnelt je hartslag. Je krijgt een droge mond en je eetlust neemt toe. Je spieren ontspannen. Bloedvaatjes in je ogen verwijden, waardoor je rode ogen krijgt. Je darmen functioneren minder. Bij een grote dosis daalt je bloeddruk. Dat gebeurt ook wanneer je ineens gaat staan. In liggende houding stijgt hij juist.

Wanneer ben je verslaafd?

Er zijn verschillende definities van afhankelijkheid. Je bent afhankelijk wanneer je 3 of meer van de onderstaande symptomen vertoont.

Beperken van de risico's.

Je kunt de risico's van blowen beperken als je:

De Wet.

De wet maakt onderscheid tussen harddrugs (drugs met een groot risico) en softdrugs. Cannabis behoort tot de softdrugs. De wet maakt ook een onderscheid tussen bezit en teelt voor eigen gebruik en bezit en teelt voor de handel. Bezit tot 5 gram en het hebben van minder dan 5 planten wordt gezien als bezit voor eigen gebruik. Je krijgt geen boete, wel kan de cannabis in beslag genomen worden. Heb je meer dan kun je zware straffen krijgen. Verkoop van cannabis is nog steeds verboden. Toch zijn er in Nederland coffeeshops. Zij mogen cannabis verkopen als ze zich aan een aantal voorwaarden houden: geen harddrugs, geen reclame, geen overlast, geen toegang en verkoop onder de 18 jaar, geen verkoop van meer dan 5 gram per persoon per dag.

In het buitenland gelden vaak andere regels. Daar kan alleen al het bezit of gebruik van een kleine hoeveelheid cannabis tot (jarenlange) gevangenisstraf leiden.

Informatie en hulp:

Drugs Infolijn : 0900-1995
Alcohol infolijn : 0900-500 20 21
Jellinek Infolijn: 020-408 77 74 (ma. t/m do. tussen 15.00 en 17.00.)

Websites:

http://www.jellinek.nl

Bronnen & Met dank aan:

Jellinek Innovatie en preventie. (folders en informatie)
Thijs Veerman. (illustratie, vormgeving en ontwerp website.)

Terug  of  Verder

Aangepast zoeken

HOME    VERSLAVING    BEHANDELING    KLINIEK    CONTACT