Online hulp voor
verslaafden

HOME    VERSLAVING    BEHANDELING    KLINIEK    CONTACT

VERSLAVING > HERO¤NE VERSLAVING

Hero´ne

Hero´ne wordt gemaakt van opium. Opium krijg je door een sneetje te maken in de onrijpe zaadbol van de papaverplant. Er loopt dan een melkachtig sap uit. Nadat het sap gedroogd is kun je het van de zaadbol afschrapen. Je hebt dan opium. Opium kan puur gerookt worden in een pijp. Opium bevat 10 tot 20% morfine en 0,7 tot 2% code´ne.

Opium

Morfine wordt gemaakt van ruwe opium. Het ziet eruit als een bruinige substantie en is veel sterker dan opium. Hero´ne ontstaat door de morfine verder te bewerken. Het werkt sneller en heviger dan morfine. Het ziet eruit als een korrelig wit, grijs of bruin poeder. Gebruikers noemen het ook wel bruin, smack, horse, dope of brown sugar. Code´ne wordt gemaakt van morfine. Het is veel zwakker dan morfine en wordt wel gebruikt tegen pijn en hoest.

Er zijn diverse medicijnen die opiumproducten bevatten. Deze medicijnen helpen tegen pijn, hoest en diarree. Ze zijn alleen op recept te verkrijgen. Methadon is een middel dat gebruikt wordt tegen pijn en om ontwenningsverschijnselen bij hero´neverslaafden op te vangen. Het werkt 24 tot 36 uur. Vroeger werd opium ook al gebruikt als middel tegen pijn, hoest en diarree. Laudanum was een alcoholisch drankje met opium dat hielp om deze klachten te verlichten.

Ook ons lichaam is in staat om bij hevige pijn een opiumachtige stof af te scheiden. Deze stof heet endorfine. Het is een natuurlijke pijnstiller.

Het aantal gebruikers van hero´ne.

Hero´negebruik komt in Nederland vrijwel niet meer voor. 0,6% van de bevolking tussen 15 en 64 heeft ooit van zijn leven wel eens gebruikt. Onder scholieren komt het gebruik heel weinig voor. Vooral jonge mensen vinden het een drug voor "losers" en beginnen er niet aan.

In de jaren 70 van de vorige eeuw begon in Nederland de hero´ne-epidemie. Begin jaren 80 waren er in Amsterdam naar schatting ruim 7000 hero´neverslaafden met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar. Nu zijn er in Amsterdam naar schatting 3900 verslaafden met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar. Er komen vrijwel geen nieuwe hero´neverslaafden meer bij. In heel Nederland zijn er naar schatting zo'n 33.500 probleemgebruikers. 30 tot 50% van de hero´negebruikers heeft psychische problemen. Vele hebben ook lichamelijke ziekten zoals longziekten, hepatitis en aids. In Nederland zijn ruim 14.000 opiaatverlaafden in behandeling. Hun gemiddelde leeftijd is 40 jaar.

Manieren van gebruiken van hero´ne:

* Chinezen

Hero´ne wordt meestal gechineesd. Het hero´nepoeder wordt dan op een stukje aluminiumfolie gelegd en verhit. De hero´nedampen worden door een kokertje ingeademd en komen via de longen in het bloed terecht. De werking begint na 7 tot 10 seconden.

* Spuiten

Hero´ne kan ook gespoten worden. In Nederland spuit 10% van de hero´negebruikers. Het poeder wordt eerst op een lepel gelegd, opgelost in water en zuur (ascorbinezuur) en dan verhit. Vervolgens wordt de opgeloste hero´ne in een injectiespuit opgetrokken en in een ader gespoten. De werking begint na 15 to 30 seconden.

* Snuiven

Hero´ne kan ook worden gesnoven. Bij snuiven begint de werking na 3 tot 15 minuten.

Opname en/of afbraak van hero´ne.

Bij chinezen wordt de in rook opgenomen hero´ne ingeademd. Via de longen komt het in het bloed terrecht. Het bloed brengt de hero´ne naar alle organen. In het bloed en in de lever wordt hero´ne omgezet in morfine. In de hersenen be´nvloedt morfine een groot aantal zenuwen. Morfine doet hetzelfde als de natuurlijke endorfine. Het zorgt ervoor dat de zenuwen pijnsignalen niet meer kunnen doorgeven. Hierdoor voel je minder pijn. Ook zorgt het ervoor dat er meer dopamine wordt afgescheiden. Hierdoor ga je je lekker voelen. Verder wordt het hoestcentrum onderdrukt.

Het hart pompt het bloed alsmaar rond. Het bloed passeert diverse keren de hersenen en de lever. De lever breekt de morfine af tot weer andere stoffen. Die worden door de nieren uitgescheiden.

Door hero´ne krijg een gevoel van warmte en welbehagen. Gevoelens van pijn, verdriet, angst, kou en honger doven uit. Je voelt je ontspannen en kalm. Je bent in jezelf gekeerd en dommelt bijna weg. Het effect duurt 4 tot 6 uur.

Wat voel je van hero´ne?

Hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur gaan omlaag en de ademhaling gaat langzamer. Je pupillen worden heel klein. Je oogleden gaan hangen en je knikkebolt. Je spraak wordt onduidelijk. Lopen en bewegen gaat langzaam. De beweeglijkheid van je darmen neemt af, waardoor je moeite krijgt met plassen en ontlasting. Je seksuele behoeften worden minder. De menstruatie van vrouwen wordt op den duur onregelmatig.

De eerste keer krijg je last van misselijkheid, braken, duizeligheid en hoofdpijn. Bij langdurig gebruik verandert langzamerhand de reden van het gebruik. Je gebruikt dan niet meer om je prettig te voelen, maar vooral om je niet ziek te voelen.

De risico's van het gebruiken van hero´ne:

Korte termijn

* Overdosis

Een overdosis is een groot risico bij hero´negebruik. Deze ontstaat door het gebruik van teveel of te sterke hero´ne. Ook de combinatie van hero´ne met alcohol en/of methadon kan een overdosis veroorzaken. Door de grote hoeveelheid morfine in de hersenen wordt het zenuwstelsel onderdrukt. De bloeddruk daalt en het hart klopt zo zwak dat er nauwelijks meer bloed rondgepompt wordt. De ademhaling wordt onderdrukt. UIteindelijk kan iemand overlijden. In 2004 stierven 52 mensen door een overdosering. Er bestaat een middel dat de verschijnselen van een overdosis onmiddelijk tegengaat. Ben je in de buurt, probeer de gebruiker dan wakker te houden. Let op zijn ademhaling en bel zo snel mogelijk 112.

* Ontstekingen en infecties

Door het gebruik van besmette naalden, spuiten of spuitattributen kun je besmet raken met het hepatitis B- of C-virus. Hierdoor kun je een leverontsteking krijgen. Ook kun je besmet raken met HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Gebruikers kunnen besmetting voorkomen door alleen hun eigen spuit en spuitattributen te gebruiken. Spuit en spuitattributen moeten ook steriel zijn. Anders kunnen ontstekingen op de spuitplekken ontstaan. In ernstige gevallen kan dit zelfs een hartklepontsteking veroorzaken. Chinezen kan - als je het kokertje van een ander gebruikt - besmetting met hepatitis opleveren.

* Ziektes niet merken

Hero´ne onderdrukt pijnklachten, waardoor een gebruiker ziek kan zijn zonder dat te voelen. Een beginnende verkoudheid kan ongemerkt overgaan in een longontsteking.

* Hero´ne +

Veel hero´negebruikers gebruiken naast hero´ne ook coca´ne. Meestal is dat de rookbare vorm (crack/basecoke). De gebruiker loopt dan ook nog eens de risico's van basecoke zoals belasting voor hart, schade voor de longen, uitputting en overdosis. De werking is ook tegengesteld aan hero´ne, waardoor het risico bestaat dat ze van beide teveel nemen. Ook wordt nogal eens gecombineerd met alcohol. Dit versterkt de verdovende effecten, waardoor de kans op een overdosis toeneemt.

Hero´ne en methadon

Veel hero´negebruikers gebruiken naast hero´ne ook methadon. Methadon is er zowel in vloeibare vorm als in pil vorm. Meestal krijgt de gebruiker(ster) het via de apotheek in pil vorm. Vloeibare methadon kan ook gespoten worden.

Van de dertigduizend opiaatgebruikers in Nederland krijgt naar schatting de helft tot zeventig procent methadon. Methadon biedt als alternatief voor hero´ne veel voordelen, als tenminste daarnaast ook behandeling plaatsvindt. Dit laatste ontbreekt vaak. Sommige gebruikers vinden de nadelen te groot en weigeren zelfs nog methadon te nemen.

* Versnijdingen

De hero´ne die je in Nederland op straat koopt is versneden met andere stoffen zoals cafe´ne, suiker, zetmeel of paracetamol. De zuiverheid loopt uiteen van 30% tot 40% met uitschieters naar boven (80%) en naar beneden (10%).

Lange termijn

* Afhankelijkheid

Van hero´ne raak je snel geestelijk afhankelijk. Door de stof voel je je lekker. Angst en pijn worden onderdrukt. Dit maakt dat je sterk naar het effect gaat verlangen. Dat kan zo sterk worden dat je er alles voor opzij zet. Werk, familie en vrienden worden verwaarloosd. Het leven draait alleen nog maar om de hero´ne. Je lichaam went zeer snel aan de stof. Je voelt bij een gelijke dosis al snel geen effect meer. Je moet dan meer nemen om het effect, waar je zo naar verlangt, nog te voelen. Al na twee tot drie weken kunnen er bij stoppen ontwenningsverschijnselen optreden. Je hebt spierkrampen, buikkrampen, diarree, een loopneus, kippenvel, een versnelde ademhaling en hartkloppingen. Op het moment dat je weer gebruikt verdwijnen deze verschijnselen, maar als de hero´ne is uitgewerkt komen ze weer terug. Op het laatst gebruik je alleen maar om geen last te hebben van de ontwenningsverschijnselen. De verschijnselen beginnen 8 uur na het laatste gebruik, bereiken een hoogtepunt na 48 uur en zijn na 5 tot 7 dagen verdwenen. Samen met tabak is hero´ne de meest verslavende stof die we kennen.

* Zwangerschap

Gebruik tijdens de zwangerschap is schadelijk voor het kind. Hero´ne en methadon kunnen bij het ongeboren kind ademhalingsstoornissen en groeivertragingen veroorzaken. Er bestaat een grotere kans op miskramen. Bij geboorten zijn de kinderen lichter en kleiner. Het kind krijgt ook ontwenningsverschijnselen. In het begin zal de baby veel huilen, schrikachtig zijn en vaak wakker worden. Bij opgroeien bestaat er een kans op ontwikkelingsstoornissen. Er is een grotere kans om op school iets achter te lopen. Ook kunnen de kinderen vaker teruggetrokken of juist agressief zijn.

Ontwenning tijdens de zwangerschap is gevaarlijk voor de ongeboren baby. Gebruiksters kunnen bij zwangerschap beter overstappen op methadon (onder medische begeleiding).

* Sterfte

Naast overdosis en aids zijn doodsoorzaken levercirrose, kanker, longproblemen, ongevallen en geweld, hart- en vaatziekten en zelfdoding.

Beperk de risico's van hero´ne door:

Wanneer ben je verslaafd aan hero´ne?

Volgens een internationale beschrijving van aandoeningen ben je afhankelijk wanneer je drie of meer van de onderstaande symptomen vertoont:

De Wereld Gezondheid's Organisatie (WHO) noemt behalve bovenstaande symptomen ook nog het hebben van een sterk verlangen naar hero´ne als kenmerk.

Behandeling voor hero´ne verslaafden.

Het behandelaanbod voor hero´neverslaafden bij de verschillende verslavingszorginstellingen is zeer uitgebreid. Je kunt hierbij een onderscheid maken tussen verslaafden, chronische verslaafden en verslaafden die dikwijls de wet overtreden.

Voor verslaafden is er het volgende aanbod:

* Ambulante ontwenning

Bij ambulante ontwenning krijg je een aantal gesprekken en wordt methadon verstrekt om de ontwenningsverschijnselen op te vangen. De methadon wordt geleidelijk aan afgebouwd.

* Klinische ontwenning

Bij een klinische ontwenning wordt je kortdurend opgenomen. In de regel een week tot 12 dagen. Ook hier wordt methadon in een afbouwschema verstrekt.

* Klinische behandeling

Bij ernstige verslaving is het vaak mogelijk om in aansluiting op de klinische ontwenning in een behandelkliniek opgenomen te worden. Er kan dan meer aandacht besteed worden aan de verslavingsproblematiek en aan de psychische en sociale problemen. De behandelduur is 6 tot 12 weken.

* Snelle ontgifting

Hierbij word je in korte tijd ontgift met behulp van methadon. Daarna wordt naltrexon toegediend. Dit is een middel dat de werking van hero´ne blokkeert. Hierna volgen dan nog een aantal gesprekken.

Voor chronische verslaafden:

* Ambulante zorg

Doel van de ambulante zorg is het geven van medische en sociale hulpverlening. Geprobeerd wordt om contact te houden met de druggebruikers en te voorkomen dat zij verder afglijden. Methadon wordt in een onderhoudsdosis verstrekt. Er wordt dus niet afgebouwd. In veel gevallen zullen de gebruikers hero´ne blijven bijgebruiken. Zij geven de voorkeur aan hero´ne, omdat ze hiervan meer effect krijgen dan methadon.

* Hero´neverstrekking

Voor een beperkte groep druggebruikers, die ondanks de methadonverstrekking verder afglijden, is verstrekking van hero´ne mogelijk. Het blijkt dat bij verstrekking de lichamelijke gezondheid en het psychisch functioneren verbetert. Ook de criminaliteit neemt af. De verslaving wordt uiteraard niet minder, maar er treedt gezondheidswinst op.

Voor criminele verslaafden:

* Reclassering

De reclassering bezoekt gearresteerde druggebruikers in hun cel, geeft advies aan de rechter en begeleidt gebruikers naar de hulpverlening. criminele gebruikers krijgen van de rechter vaak de mogelijkheid om in plaats van straf te kiezen voor hulp. Ze moeten dat wel volhouden, anders wordt de straf alsnog opgelegd.

* Hulp in de gevangenis

Verslaafden die in de gevangenis zitten, kunnen kiezen voor een speciale afdeling. Hier kan een begin gemaakt worden met de behandeling van verslaving en kan gewerkt worden aan een opname in een behandelkliniek.

* Gedwongen behandeling

Gedwongen behandeling bestaat ook. Iemand die voortdurend crimineel is, kan twee jaar gevangen gezet worden. Dit gebeurt in een zogenaamde Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD).

De Wet.

Volgens de Nederlandse opiumwet zijn opiumachtige stoffen, waaronder hero´ne, harddrugs. Bezit, productie, verkoop, import en export zijn strafbaar. Gebruikers worden echter niet actief vervolgd. Opiaten als morfine en code´ne worden voornamelijk in de geneeskunde gebruikt. Behalve onder de opiumwet vallen zij ook onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening. Het betekent dat deze middelen alleen onder streng medisch toezicht mogen worden verstrekt.

Informatie en hulp

Alcohol infolijn : 0900-500 20 21
Drugs Infolijn : 0900-1995
Jellinek Infolijn: 020-408 77 74 (ma. t/m do. tussen 15.00 en 17.00.)

Websites:

http://www.jellinek.nl

Bronnen & Met dank aan:

Jellinek Innovatie en preventie. (folders en informatie)
Thijs Veerman. (illustratie, vormgeving en ontwerp website.)

Terug  of  Verder

HOME    VERSLAVING    BEHANDELING    KLINIEK    CONTACT