Online hulp voor
verslaafden

Aangepast zoeken

HOME    VERSLAVING    BEHANDELING    KLINIEK    CONTACT

VERSLAVING > PADDO'S & TRIPPERS

Paddo's & trippers

Er zijn 3 soorten drugs. Drugs die een stimulerend effect hebben. (bijvoorbeeld amfetamine). Drugs die een verdovend effect hebben (bijvoorbeeld alcohol) en drugs die de manieren verranderen waarop je dingen ziet of hoort. Deze middelen worden tripmiddelen genoemd. De bekendste zijn bepaalde paddestoelen(paddo's), cactussen en LSD. De meeste hebben een plantaardige oorsprong, maar sommige kunnen ook in een laboratorium worden nagemaakt.

Het gebruik van sommige van deze drugs is al heel oud. Paddo's en cactussen en allerlei planten uit het tropisch regenwoud worden al heel lang gebruikt door de oorspronkelijke bewoners. Het gebruik had dan al vaak een religieuze betekenis. Niet vreemd gezien de hevige en vreemde effecten die sommige van deze middelen kunnen hebben. Het gebruik was altijd aan strenge rituelen verbonden. Hierdoor werden de risico's sterk ingeperkt

Aantal gebruikers

Volgens een onderzoek uit 2001 heeft 0,1% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder onlangs paddo's gebruikt.(ivo,2005) Het gaat hierbij om 13.000 mensen. In 2005 gaven 3000 mensen aan onlangs nog LSD gebruikt te hebben.(ivz,2005)

Tripmiddelen zijn nauwelijks verslavend. Bij de verslavingszorg meldden zich in 2005 173 mensen aan met problemen door gebruik van tripmiddelen.

Opname

De meeste tripmiddelen worden geslikt, gegeten of gedronken. De werkzame stof komt dan via de maag in de darmen terecht. Daar wordt het opgenomen in het bloed. Het bloed brengt de werkzame stof naar de hersenen. Hoe tripmiddelen werken is nog niet precies duidelijk. Normaal gesproken worden allerlei signalen die van je zintuigen komen gefilterd. Pas daarna neem je ze bewust waar. Een bepaald gebied in de hersenen is hiervoor verantwoordelijk. Door het gebruik van tripmiddelen worden deze signalen veel minder gefilterd. Hierdoor ga je van alles zien en horen. Gebruikers zeggen: "het is alsof je zintuigen wijd open gaan staan en alles wat normaal niet tot je doordringt, nu wél tot je doordringt". een ander effect van de verminderde filtering is dat signalen in andere hersengebieden terechtkomen dan normaal. Hierdoor krijg je het effect dat je een geluid gaat zien of iets wat je normaal gesproken ziet, ineens hoort als een geluid.

Wat voel je

De effecten van tripmiddelen hangen sterk af van hoe je je voelt, wat je van het middel verwacht en of je in een veilige omgeving bent.

Na gebruik worden bestaande gevoelens versterkt. Je kunt vrolijk en enthousiast worden. De manier waarop je dingen ziet en hoort verandert sterk. Je ziet allerlei kleuren. Kleuren worden ook intenser. Het gras ziet er bijvoorbeeld groener uit. Vormen veranderen of stralen licht uit. Je ziet energie stromen of je ziet allerlei bewegende patronen door de lucht zweven. Dingen zie je anders dan ze zijn, iemands huid wordt bijvoorbeeld van stof. Of het lijkt alsof de muren in je kamer ademen. Soms zie je ook dingen die er helemaal niet zijn.

Zintuiglijke ervaringen kunnen in elkaar overlopen. Muziek zie je als lichtgevende of bewegende patronen, terwijl iets wat je ziet door je hersenen vertaald wordt in vreemde of rare geluiden. Je gaat op in fantasieën en krijgt allerlei associaties. De tijd gaat heel langzaam of staat stil. Ruimtes worden groter of kleiner. Bij hogere dosissen vervagen de grenzen van je eigen persoonlijkheid. Je voelt je verbonden met de hele kosmos. Inzichten in jezelf en anderen worden verdiept en soms heeft iemand magische of religieuze ervaringen. Sommige gebruikers zeggen dat ze door tripmiddelen een groter inzicht krijgen in zichzelf en in het leven.

Je kunt ook nare ervaringen krijgen, zeker als je je bij het begin van de trip niet goed voelt of de sfeer niet goed(warm) is.Ook de omgeving heeft een grote invloed. Verdriet kan depressie worden en angst kan uitgroeien tot paniek. Gevoelens en belevingen kunnen zo vreemd en onwerkelijk zijn, dat je heel angstig wordt en bang bent nooit meer uit de trip te komen. En bang bent om de controle te verliezen. Er kunnen gevoelens naar boven komen waarvan je je niet eerder bewust was. Ook dit kan heel angstig zijn. Deze negatieve ervaringen worden ook wel bad trips genoemd.

Er zijn ook lichamelijke effecten. Je lichaamstemperatuur, bloeddruk en hartslag gaan iets omhoog. Je pupillen verwijden en je gaat iets transpireren. Je kunt ook misselijk worden.

Soorten tripmiddelen:

LSD

LSD(lysergeenzuurdiethylamide) wordt in een laboratorium gemaakt. In de natuur wordt het geproduceerd door een schimmel (moederkoorn)die graan kan besmetten. Tegenwoordig komt dat niet meer voor , maar vroeger kon je als jedat graan at St. Antoniusvuur krijgen. Je kreeg dan hallucinaties (dingen zien die er niet zijn),jeuk en spierkrampen.

LSD is een reukloze, kleurloze en smaakloze vloeistof. Om het te gebruiken wordt wat LSD op een stukje eetbaar papier gedruppeld; de papertrip. Papertrips zijn er in verschillende sterktes. LSD is ook wel te krijgen als fel gekleurde kleine tabletjes of als druppeltjes, vloeistof (liquid genoemd). LSD werkt al bij uiterst kleine hoeveelheden van duizendste milligrammen (microgrammen). Een gebruikelijke trip bevat 50 a 100 microgram.

Na een half uur tot een uur begint LSD te werken. De werking lijkt op paddo's , alleen langer en sterker. De werking lijkt op paddo's, alleen langer en sterker. De LSD-trip heeft een golfachtig karakter. De sterkste pieken met hallucinaties zijn tussen de 2 en 6 uur. Na 12 tot 24 uur is LSD uitgewerkt.

Peyote

De peyote (lophophora williamsii) is een bolvormige cactus en groeit in het noorden van Mexico en in het zuiden van de VS. De werkzame stof is mescaline. De cactussen worden meestal in plakken gesneden en kunnen zowel vers als gedroogd gegeten worden. Soms wordt er een soort thee van gemaakt. Bij inname begint het middel na zo'n 30 tot 90 minuten te werken. De effecten lijken op die van LSD. De hallucinaties kunnen wel tot 12 uur aanhouden. Kleuren worden intenser, je ziet steeds wisselende, kleurige patronen en allerlei geometrische figuren. Soms worden objecten groter, dan weer kleiner. Ook andere cactussen, zoals de san pedro bevatten mescaline als werkzame stof.

Paddo's

Van bepaalde paddestoelen kun je gaan trippen. De werkzame stof in deze paddo's is psilocybine en/of psilocine. Psilocybine en psilocine zit in meer dan twintig verschillende soorten paddestoelen. Deze zien er allemaal anders uit en verschillen in sterkten.

Paddo's kunnen vers of gedroogd worden gegeten. Je kunt ze zo eten, ze in gerechten verwerken of er thee van zetten. Verse paddo's wegen ongeveer tien keer meer dan gedroogde.

Ongeveer 30 tot 60 minuten na inname begint de werking (trip). De roes duurt meestal drie tot vier uur en na vier tot zes uur zijn de paddo's uitgewerkt. Je stemming wordt versterkt en zintuiglijke waarnemingen veranderen. De trip kan een golfachtig karakter hebben met pieken en dalen. Het effect kan heftig zijn. In Amsterdam rijdt de ambulance 70 keer per jaar uit voor iemand die angstig wordt van paddo's.

Ketamine

Ketamine (K, Special K of Vitamine K) is een narcosemiddel. Het wordt gebruikt als verdovingsmiddel tijdens operaties en als pijnbestrijdingsmiddel. Ketamine wordt ook gebruikt als drugs. Het komt voornamelijk op de markt als poeder, soms als (farmaceutische) vloeistof en zelden in pil- en tabletvorm. Als je ketamine snuift werkt het binnen 5 tot 15 minuten. De trip duurt tussen de 35 en 60 minuten. Ketamine als drugs is een 'dissociatief tripmiddel'. Dissociatie betekent scheiding: het bewustzijn wordt van het lichaam gescheiden.

Dosering

Bij een lage dosering ketamine kom je in een dromerige, zweverige toestand terecht, je kunt je coördinatie verliezen en het lijkt alsof je naast je lichaam loopt. Het effect lijkt een beetje op zeeziekte.

Bij hogere doseringen heb je het gevoel dat lichaam en geest worden losgekoppeld, je krijgt sterke hallucinaties, je voelt je gevoelloos en verdoofd. Gebruikers zien lichaamsdelen krimpen of groeien. Ook kun je het gevoel hebben dat armen en benen van plastic of hout gemaakt zijn. Praten en bewegen gaat moeilijk. Uiteindelijk kom je terecht in het zogenaamde K- hole. K-hole wordt regelmatig vergeleken met een bijna-dood-ervaring: uittreding en het bewegen door een tunnel richting het licht. Je kunt je niet bewegen en/of praten.

De risico's:

Wie geen risico wil lopen moet geen tripmiddelen gebruiken. Echt veilig gebruik bestaat niet. De risico's worden groter als je in een slechte stemming of in een onprettige omgeving bent. Het gebruik van tripmiddelen versterkt stemmingen. Als je angstig bent kun je nog angstiger worden.

* Bad trips of flippen

Bij een gemiddelde trip is het mogelijk contact te houden met de werkelijkheid. Bij een (te) hoge dosis kunnen de tripervaringen zó sterk zijn dat een gebruiker het onderscheid tussen trip en werkelijkheid verliest. Gewone dingen kunnen ineens heel bedreigend zijn. Iemand kan zo angstig, verward of achterdochtig worden dat hij de controle over zichzelf verliest. Dat kan tot ongelukken leiden. Als iemand een bad trip heeft of flipt, blijf dan kalm, stel hem gerust en zeg dat de trip vanzelf overgaat. Het kan helpen om hem iets zoets te laten eten. Als de paniek niet overgaat, bel dan 112.

* Flashback

Het gebeurt wel eens een enkele keer, dat negatieve ervaringen van een trip later terugkomen. De trip wordt voor even opnieuw beleefd, terwijl je geen tripmiddelen hebt gebruikt. Het gebruik van van cannabis, vermoeidheid of situaties die herinneren aan eerder gebruik kunnen deze veroorzaken. Het duidt niet op een lichamelijke beschadiging. Het is niet zo dat tripmiddelen zich in je lichaam opslaan en later weer vrijkomen. Tripmiddelen zijn na enkele dagen uit je lichaam verdwenen.

* Psychotische aanleg

Iemand met een psychotische aanleg moet geen tripmiddelen gebruiken. Het gebruik kan een psychose uitlokken.

* Combinaties

Het combineren van paddo's met alcohol, hasj of andere drugs is extra riskant. Het kan zeer onaangename, onverwachte effecten geven. Blowen kan de trip versterken.

* Zwangerschap

Er is weinig onderzoek gedaan naar de risico's van tripmiddelen bij zwangerschap. Aangenomen kan worden dat er risico's zijn. Zolang er geen duidelijkheid is moet gebruik tijdens zwangerschap streng worden afgeraden.(persoonlijk zeg ik zelfs: verboden worden)

* Verkeer

Het spreekt vanzelf dat gebruik van tripmiddelen en deelname aan het verkeer niet samengaan. Na gebruik kun je nog enige tijd ongeconcentreerd zijn. Zolang je nog ongeconcentreerd bent kun je niet deelnemen aan het verkeer.

* Afhankelijkheid

Je raakt niet afhankelijk van tripmiddelen. Het is niet zo dat je naar het gebruik van tripmiddelen gaat verlangen. De hevige effecten zorgen ervoor dat mensen dit niet te vaak doen. Soms kunnen mensen het leven wel saai vinden zonder gebruik. Je went wel snel aan tripmiddelen maar bouwt die gewenning ook weer snel af. Bij herhaald gebruik treden geen tripeffecten meer op, ook al verhoog je de dosis. Als je enkele weken wacht krijg je de effecten weer terug. Ontwenningsverschijnselen na stoppen treden niet op.

Van ketamine kun je wel afhankelijk worden. ook went je lichaam aan ketamine en kunnen onthoudingsverschijnselen optreden.

Beperken van de risico's van paddo's:

Alle tripmiddelen zijn riskante middelen die je, gezien de kans op psychische problemen, beter niet kunt gebruiken. Vooral als je jong bent en jezelf nog niet zo goed kent. Paddo's worden van alle tripmiddelen het meeste gebruikt. Vandaar dat we hieronder een aantal tips geven hoe je de risico's van het gebruik van paddo's kunt beperken. Dat kan als je:

De wet

Volgens de opiumwet zijn de stoffen psilocybine, psilocine en LSD harddrugs. Ook preparaten waarin deze stoffen zitten vallen onder de opiumwet. Bezit, productie en handel zijn strafbaar. Gebruikers van tripmiddelen worden echter niet actief vervolgd.

Er is een verschil tussen verse en gedroogde paddo's. Gedroogde paddo's worden gezien als een bewerking of preparaat en zijn verboden. Verkoop van verse paddo's in smartshops was anno 2007 legaal. Verse paddo's vallen wel onder de algemene bepalingen van de warenwet, de wet die er op toeziet dat de volksgezondheid geen gevaar loopt. In de jaren 90 kreeg het gebruik van paddo's in Nederland bekendheid, mede door de legale verkoop in smartshops. Verkoop en bezit van paddo's is in Nederland sinds 1 december 2008 verboden. De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) hebben in 2007 naar aanleiding van een aantal incidenten die in de publiciteit in verband werden gebracht met paddogebruik besloten dat paddo's voortaan bij lijst 2 van de Opiumwet zullen worden geschaard.

Ketamine valt ook onder de wet op de Geneesmiddelenvoorziening. Verstrekking door iemand die geen arts is kan zwaar bestraft worden.

Informatie en hulp:

Drugs Infolijn : 0900-1995
Alcohol infolijn : 0900-500 20 21
Jellinek Infolijn: 020-408 77 74 (ma. t/m do. tussen 15.00 en 17.00.)
Gokken infolijn : 0900-217 77 21

Websites:

http://www.jellinek.nl

Bronnen & Met dank aan:

Jellinek Innovatie en preventie. (folders en informatie)
Thijs Veerman. (illustratie, vormgeving en ontwerp website.)

Terug  of  Verder

Aangepast zoeken

HOME    VERSLAVING    BEHANDELING    KLINIEK    CONTACT