Online hulp voor
verslaafden

Aangepast zoeken

HOME    VERSLAVING    BEHANDELING    KLINIEK    CONTACT

VERSLAVING > TABAKVERSLAVING

Tabak

Tabak komt van de tabaksplant (Nicotiana tabacum). De bladeren kunnen 1,5% tot 3,5% nicotine bevatten. Na twee tot drie maanden wordt de plant geoogst. De tabaksbladeren moeten eerst drogen. Daarna volgt het fermenteren. Dit is een soort gisten. De tabaksbladeren worden op stapels gelegd. De temperatuur in de stapels loopt op tot 50 graden. De tabak verandert hierdoor van samenstelling, smaak en geur. De stapels worden zo nu en dan gekeerd. Vervolgens laat men de tabak enige jaren rusten. Pas dan worden de tabaksbladeren verwerkt tot sigaretten, sigaren of shaq. Eventueel worden smaak- en geurstoffen toegevoegd zoals vanille, menthol, honing, chocolade of pepermunt.

Soorten

Tabak komt in verschillende vormen op de markt. Je hebt sigaretten, shaq, pijptabak en sigaren. Ook heb je pruimtabak en zelfs snuiftabak. Verder heb je snuss. Snuss zit in een soort theezakje die je onder je lip stopt. Het is in Zweden toegestaan maar in de rest van Europa verboden.

Hoeveel mensen roken?

In Nederland nam rond de Tweede Wereldoorlog het roken enorm toe. Sinds eind jaren zestig komt er steeds meer kritiek op het roken van tabak. In 2005 rookte 26% van de bevolking elke dag. In 1997 was dit nog 35%. Minder roken is dus de trend.

Van de scholieren tot 16 jaar heeft 19% onlangs nog gerookt. Dat betekent dat veruit de meerderheid niet rookt. Roken eist veel slachtoffers. Enige cijfers:

Manieren van gebruik.

In Zuid-Amerika gebruikten Indianen tabak bij religieuze ceremonies en als medicijn tegen allerlei ziekten. Columbus ontdekte de tabaksplant in 1492 en bracht hem naar Europa waar het als genotmiddel gebruikt werd. Tabak rook je. Je kunt het ook kauwen en snuiven. Bij pruimtabak kauw je enige tijd op de tabak en spuugt het daarna weer uit. Zeer fijn gemalen tabak kun je ook snuiven. Dit komt in Nederland bijna niet voor. In Zweden is het wel populair.

De opname / afbraak van tabak.

Tabaksrook bevat nicotine, teer en koolmonoxide. Nicotine is de stof in tabak die zorgt voor de effecten., Teer zit in de tabaksrook en bestaat uit duizenden vaste en vloeibare stoffen. Koolmonoxide is een reukloos gas dat ontstaat als iets met onvoldoende zuurstof verbrandt.

Nicotine

De in de rook opgeloste nicotine gaat door de mond en luchtpijp naar de longen. Via de longen komt de nicotine in het bloed terecht. Het bloed brengt de nicotine in het bloed terecht. Het bloed brengt de nicotine naar alle organen en de hersenen. Na 7 seconden bereikt de nicotine de hersenen. In de hersenen stimuleert nicotine de afgifte van dopamine waardoor je je lekker gaat voelen. Het bloed met nicotine bereikt ook de bijnieren die door de nicotine extra adrenaline gaan afgeven. Je hartslag wordt opgejaagd en je bloeddruk gaat omhoog. Het bloed met nicotine gaat ook naar de lever. Daar wordt de nicotine afgebroken. De afbraakproducten verlaten via de nieren het lichaam. Tijdens zijn tocht door het lichaam beschadigt nicotine de vaatwanden en zorgt hij voor een toename van (slechte) cholesterol.

Koolmonoxide

Koolmonoxide gaat via de luchtpijp naar de longen. Via de longen komt de koolmonoxide in het bloed terecht. Koolmonoxide bindt zich veel sneller aan de rode bloedlichaampjes dan zuurstof. Normaal vervoeren de rode bloedlichaampjes de zuurstof. Zij kunnen dat nu niet meer, waardoor belangrijke organen, zoals net hart, de longen en de spieren te weinig zuurstof krijgen. Na 24 uur is de koolmonoxide uit je lichaam verdwenen.

Teer

Teer komt niet verder dan de luchtwegen en de longen. De wand van de luchtweg bestaat uit slijm en trilhaartjes. De trilhaartjes houden vuil tegen en trillen het weer naar buiten. Teer gaat op het slijm en de trilhaartjes zitten. De slijmlaag raakt hierdoor ontstoken en de haartjes trillen niet meer. Vuil en schadelijke stoffen worden dan niet meer naar buiten gewerkt en komen diep in de longen terecht. Om het vieze slijm kwijt te raken, moet je het ophoesten. Als je stopt met roken verdwijnt de teerneerslag weer. Na 3 maanden functioneren de longen weer normaal.

Wat voel je?

Door nicotine voel je je opgewekt, rustig en ontspannen. Je zelfvertrouwen neemt toe en je kunt je beter concentreren. Je hartslag en bloeddruk gaan omhoog en de bloedvaten (vooral de kleinere) vernauwen zich. De temperatuur in handen en voeten gaat omlaag. Als het nicotinepeil daalt, ga je je onrustig voelen. Voor sommige mensen een reden om weer te gaan roken.

Risico's van het roken

Korte termijn:

Lange termijn:

Het bloed wordt dikker doordat er door roken meer bloedlichaampjes en meer bloedplaatjes zijn. De extra rode zijn nodig omdat er door de koolmonoxide onvoldoende zuurstof vervoerd wordt. De extra witte zijn dan nodig om de ontsteking van de vaatwand tegen te gaan. De extra bloedplaatjes zijn nodig om het wondje te dichten.

Beperken van de risico's.

De risico's van tabak zijn enigzins te beperken.

* Weinig roken - Weinig roken maakt het risico op ziekten aan de luchtwegen kleiner dan veel roken. Dit geldt ook voor hart- en vaatziekten. Echter vanaf 4 sigaretten per dag is er al een duidelijk groter risico op hart- en vaatziekten. Bovendien mislukt het minderen vaak omdat rokers het niet volhouden of hun rookstijl gaan aanpassen. Zij nemen dan meer trekjes of inhaleren dieper, waardoor een eventueel positief effect weer teniet gedaan wordt.

* Lichte/filter sigaretten - Lichte/filter sigaretten maken het risico op ziekten aan de luchtwegen iets minder groot dan zware sigaretten. Bij hart- en vaatziekten treedt dit effect niet op. Probleem is dat bij lichte sigaretten rokers hun rookstijl gaan aanpassen. Ze nemen meer trekjes, roken de sigaret tot het eind op en inhaleren dieper of knijpen de filter eraf Hierdoor verdwijnt het eventuele positieve effect.

De Wet

De belangrijkste regels van de tabakswet zijn:

Stoppen met roken levert onmiddellijk voordelen op: Je gaat er meteen beter uitzien!

Er zijn vele methoden om te stoppen. Een overzicht van stopmethoden en adressen vind je bij: www.stivoro.nl/hulpbijstoppen of bel 0900-9390. Je kunt stoppen met:

Bij de Jellinek kun je een zelfhulpprogramma op het net volgen. Voor mensen die om medische redenen moeten stoppen biedt de Jellinek ook nog een behandeling. Neem voor informatie contact op met Jellinek te Amsterdam.Of bezoek de website

Informatie en hulp:

Tabak infolijn : 0900-9390
Drugs Infolijn : 0900-1995
Alcohol infolijn : 0900-500 20 21
Jellinek Infolijn: 020-408 77 74 (ma. t/m do. tussen 15.00 en 17.00.)
Gokken infolijn : 0900-217 77 21

Websites:

http://www.jellinek.nl

http://www.stivoro.nl

Bronnen & Met dank aan:

Jellinek Innovatie en preventie. (folders en informatie)
Thijs Veerman. (illustratie, vormgeving en ontwerp website.)

Terug  of  Verder

Aangepast zoeken

HOME    VERSLAVING    BEHANDELING    KLINIEK    CONTACT