Header image
reikisymbool
Reiki en Aromatherapy
line decor
  HOME  ::   DE
line decor
   

 

Zwangerschap en kruiden

Te mijden kruiden

bron:Anne Tanne

Vaak wordt, terecht, de vraag gesteld of een bepaald kruid tijdens de zwangerschap mag worden gebruikt. Het is inderdaad niet omdat een remedie ‘natuurlijk’ is, dat ze ook onschadelijk is. Planten kunnen uiterst krachtig werkende inhoudstoffen bevatten, en kunnen zeer nuttig, maar ook erg schadelijk zijn.
In januari 2004 dook Hilde De Graen haar cursussen en notities in, en bezorgde mij het volgende overzicht dat ik hier met heel veel plezier weergeef.

Let op: Deze pagina betreft het medicinaal gebruik van kruiden. Culinair gebruik is eventueel wel toegestaan (wordt dan vermeld). Dit overzicht gaat uit van maximale voorzichtigheid. Je zal in onderstaand overzicht bijvoorbeeld koffie terugvinden, maar ook cichorei. In februari 2008 schreef ik naar aanleiding hiervan nog een artikel over het gebruik van koffie en cichorei tijdens de zwangerschap, en wordt wellicht iets meer duidelijk over hoe je hiermee om dient te gaan.
Elders op deze site vind je een overzicht van kruiden die eventueel tijdens de zwangerschap wel medicinaal kunnen worden toegepast bij bepaalde kwaaltjes.

Terug naar index

Terug naar boven

Algemeen overzicht van te mijden kruiden

Zelfs de kruiden die onder normale omstandigheden, en in gestandaardiseerde vorm over het algemeen probleemloos kunnen worden gebruikt (mits natuurlijk onder toezicht van een bevoegd persoon), dienen tijdens de zwangerschap met de nodige omzichtigheid te worden gebruikt.
Vaak wordt zelfs voorgesteld om tijdens het eerste zwangerschap kruiden hoogstens ‘voor culinair gebruik’ toe te passen. Het zich ontwikkelende embryo is immers uiterst gevoelig voor allerhande toxische invloeden.

Kruiden die kunnen worden ondergebracht in één van volgende groepen, worden met des te meer nadruk ontraden:

  • Sterk laxerende, antrachinonen bevattende kruiden: Deze kruiden hebben niet alleen een prikkelende werking op de gladde spieren van de darmwand, maar kunnen ook de baarmoederspieren prikkelen.
  • Bittere kruiden: Heel wat bitterstoffen hebben eveneens een prikkelende werking op de gladde spiercellen van de baarmoeder.
  • Alkaloïeden-bevattende kruiden: Ook deze kruiden kunnen prikkelend inwerken op de uterus (baarmoeder).
  • Kruiden, rijk aan bepaalde etherische oliën: Behalve het feit dat een aantal etherische olië neurotoxisch kunnen zijn (giftig voor het zenuwstelsel), zijn er andere die een invloed hebben op (de doorbloeding van) de placenta of prikkelend inwerken op de baarmoeder.
  • (Andere) kruiden met een emmenagoge werking: Naast de kruiden uit de hierboven genoemde groepen dienen ook alle andere kruiden te worden vermeden die een emmenagoge werking kunnen hebben, dwz die de menstruatie kunnen laten doorbreken. Dat elk kruid met een potentieel abortieve werking absoluut verboden is mag wel duidelijk zijn.
  • Kruiden met een phyto-oestrogene werking: Dit zijn kruiden met een werking die lijkt op die van oestrogenen. Hierdoor kan de hormoonbalans verstoord worden, wat een invloed kan hebben op het verloop van de zwangerschap zelf, maar eveneens op de ontwikkeling van de in- en uitwendige geslachtsorganen van de foetus, of op diens latere vruchtbaarheid.

Terug naar index

Terug naar boven

Alfabetisch overzicht van tijdens de zwangerschap te mijden kruiden

De meeste kruiden worden hier twee maal genoemd, éénmaal met de officiële Nederlandse naam, éénmaal met hun botanische naam, tenzij deze zeer sterk op elkaar lijken en alfabetisch vlak bij elkaar liggen…

Dit overzicht omvat de kruiden die terug te vinden zijn op de lijst die de kruiden omvat waarvan de verkoop in voorgedoseerde vorm door de Belgische wetgeving is toegestaan. Het zijn dus kruiden waarvan het gebruik onder deskundige begeleiding over het algemeen weinig risico’s inhoudt, doch die tijdens de zwangerschap toch dienen te worden vermeden. Hierna volgt ook nog een lijst van kruiden waarvan de verkoop in voorgedoseerde vorm niet is toegestaan, maar die nu en dan toch in theemengsels en dergelijke voorkomen.

Onderstaande lijst noemt de kruiden waarvan het gebruik onder vorm van thee, tinctuur, in tabletten of capsules afgeraden wordt. Houdt er rekening mee dat etherische olën in elk geval af te raden zijn – tenzij onder zeer gekwalificeerde begeleiding – dus ook van kruiden die hieronder niet vermeld worden.

  • Achillea millefolium – Duizendblad: In hoge dosering is het kruid baarmoederstimulerend, dit door de aanwezigheid van etherische oliën en bitterstoffen. Culinair gebruik is wel toegestaan, en ook de toepassing in de laatste weken van de zwangerschap.
  • Acorus calamus – Kalmoes: In hoge dosering is het kruid baarmoederstimulerend, dit door de aanwezigheid van etherische oliën en bitterstoffen. Culinair gebruik is wel toegestaan, mits spaarzaam.
  • Aesculus hippocastanum – Paardekastanje: Bevat hepatotoxische (= giftig voor de lever) looistoffen, daarom inwendig gebruik vermijden… Uitwendige toepassing kan wel interessant zijn.
  • Griekse Alant – Inula helenium:Door de menstruatiebevorderende werking.
  • Allium sativum – Knoflook: Mag matig gedoseerd als keukenkruid worden gebruikt.
    Bevat echter prikkelende zwavelverbindingen, en hoge dosis moeten daarom vermeden worden, ook onder vorm van knoflookolie of knoflooksupplementen, en dit ook tijdens de borstvoeding.
    Een gefermenteerd knoflookpreparaat met niet-prikkelende zwavelverbindingen is wel toegestaan.
  • Aloë vera, Aloë ferox – Echte Aloë: Bevat anthrachinonen, en moet om die reden volledig vermeden worden. Een anthrochinon-vrij preparaat kan wel gebruikt worden (Aloe-Juice ®).
  • Angelica archangelica – Engelwortel: Baarmoederprikkelend, en daarom te mijden in hogere dosering. Culinaire toepassing mag.
  • Angelica sinensis – Chinese Engelwortel: Vanwege de baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende werking niet toegestaan. Kan eventueel wel zinvol zijn na de bevalling.
  • Anijs – Pimpinella anisum: Baarmoederstimulerend in hoge doses. Kan spaarzaam worden toegepast als keukenkruid.
  • Apium graveolens – Selder: De in de etherische olie aanwezig apiol heeft in hoge dosering een baarmoederstimulerende werking. Culinair gebruik is in bescheiden mate toegestaan, maar het zaad en ook seldersap moeten vermeden worden.
  • Arctostaphylos uva-ursi – Beredruif: Ook te mijden tijdens borstvoeding.
  • Armoriaca rusticana – Mierik(swortel): Gebruik de verse wortel niet tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap (mosterdolie!). De gedroogde wortel hooguit zeer spaarzaam gebruiken.
  • Basilicum – Ocimum basilicum: De aanwezige etherische olie heeft een baarmoederstimulerende werking, daarom slechts spaarzaam gebruiken als keukenkruid. Kan wel tijdens de bevalling.
  • Bernagie, Komkommerkruid – Borago officinalis: Te vermijden omwille van de baarmoederstimulerende werking.
  • Beredruif – Arctostaphylos uva-ursi: Ook te mijden tijdens borstvoeding.
  • Betonie – Stachys officinalis: Hoge doseringen moeten worden vermeden omwille van de baarmoederstimulerende werking. Kleine hoeveelheden voor culinair gebruik zijn toegestaan, net zoals gebruik tijdens de bevalling.
  • Bittere Sinaasappel – Citrus aurantium: Omwille van de bitterstoffen en de etherische olie.
  • Blaaswier – Fucus vesiculosus: Wordt omwille van het hoge jodiumgehalte en de daaruit eventueel voortvloeiende schildklierstimulerende werking best volledig vermeden.
  • Borago officinalis – Bernagie, Komkommerkruid: Te vermijden omwille van de baarmoederstimulerende werking.
  • Boswelia carterii – Wierook: Omwille van de baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende werking.
  • Calendula officinalis – Goudsbloem: Inwendig gebruik is af te raden omwille van de baarmoederstimulerende en de phyto-oestrogene werking en de aanwezigheid van alkaloïden. Het kruid kan na de bevalling wel erg nuttig zijn bij de verzorging van
    hechtingen en tepelkloven.
  • Camellia sinensis – (groene) Thee: Beperk het gebruik tot maximaal twee kopjes per dag. Bevat alkaloïden, en kan leiden tot hartkloppingen en een versneld hartritme.
  • Capsella bursa-pastoris – Herderstasje: Kan door de baarmoederstimulerende werking eventueel tot premature contracties leiden, daarom best helemaal vermijden. Kan wel tijdens en na de bevalling gebruikt worden.
  • Capsicum annuum – Cayennepeper: De aanwezige etherische oliën hebben een baarmoederstimulerende werking. Bovendien kan het gebruik van het kruid een branderig gevoel in de slokdarm veroorzaken. Mag weliswaar in beperkte mate als keukenkruid worden toegepast, maar wordt onder deze vorm tijdens de borstvoeding toch best vermeden.
  • Carum carvi – Karwij: Hoge doseringen moeten omwille van de baarmoederstimulerende werking vermeden worden. Kan wel spaarzaam worden toegepast als keukenkruid.
  • Cascara – Rhamnus purshianus: Bevat anthrachinonen en alkaloïden en is daardoor baarmoederprikkelend en menstruatiebevorderend.
  • Cayennepeper – Capsicum annuum: De aanwezige etherische oliën hebben een baarmoederstimulerende werking. Bovendien kan het gebruik van het kruid een branderig gevoel in de slokdarm veroorzaken. Mag weliswaar in beperkte mate als keukenkruid worden toegepast, maar wordt onder deze vorm tijdens de borstvoeding toch best vermeden.
  • Chelidonium maius – Stinkende Gouwe: Door de aanwezigheid van alkaloïden en bitterstoffen sterk baarmoederstimulerend, en kan zelfs premature contracties veroorzaken. Daarom best volledig vermijden.
  • Chinese Engelwortel – Angelica sinensis: Vanwege de baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende werking niet toegestaan. Kan eventueel wel zinvol zijn na de bevalling.
  • Chicorium intybus – Chicorei: Omwille van de menstruatiebevorderende werking. Lees ook: AnneTannes Kruidenklets over Koffie en Cichorei tijdens de zwangerschap.
  • Cimifuga racemosa – Zilverkaars, Black Kohosh: Omwille van de baarmoederstimulerende werking. Kan wel gebruikt worden in de laatste weken voor de zwangerschap en tijdens de bevalling.
  • Cinamonum verum – Kaneel: Hoge doseringen vermijden omwille van de baarmoederstimulerende eigenschappen. Culinair gebruik kan wel worden toegestaan, en ook gebruik tijdens de bevalling is mogelijk.
  • Cinchona officinalis – Kinabast: Wordt best helemaal vermeden omwille van de aanwezigheid van alkaloïden en de baarmoederstimulerende werking. Bovendien wordt vermoed dat een aantal inhoudstoffen potentieel toxisch zijn voor de foetus.
  • Citrus aurantium – bittere Sinaasappel: Omwille van de bitterstoffen en de etherische olie.
  • Cnicus benedictus – Gezegende Distel: Heeft een menstruatiebevorderende werking. Mag eventueel wel worden gebruikt tijdens de laatste weken van de zwangerschap.
  • Coffea sp. – Koffie: Wordt omwille van de aanwezige alkaloïden best zoveel mogelijk vermeden tijdens de zwangerschap. Lees ook: AnneTannes Kruidenklets over Koffie en Cichorei tijdens de zwangerschap.
  • Commiphora molmol – Mirre, Myrrhe: Hoge doseringen moeten vermeden worden omwille van de baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende eigenschappen. Lage doseringen zijn eventueel toegestaan, alsook gebruik tijdens de bevalling.
  • Crocus sativus – Saffraan: Hoge doses moeten vermeden worden omwille van de baarmoederstimulerende eigenschappen. Culinair gebruik is wel toegestaan.
  • Dioscorea villosa – Wilde Yam: door de baarmoederstimulerende werking best volledig te vermijden tijdens de zwangerschap, tenzij op voorschrift van een arts; mag eventueel wel gedurende de bevalling gebruikt worden.
  • Gezegende Distel – Cnicus benedictus: Heeft een menstruatiebevorderende werking. Mag eventueel wel worden gebruikt tijdens de laatste weken van de zwangerschap.
  • Duizendblad – Achillea millefolium:< In hoge dosering is het kruid baarmoederstimulerend, dit door de aanwezigheid van etherische oliën en bitterstoffen. Culinair gebruik is wel toegestaan, en ook de toepassing in de laatste weken van de zwangerschap.
  • Engelwortel – Angelica archangelica: Baarmoederprikkelend, en daarom te mijden in hogere dosering. Culinaire toepassing mag.
  • Fenegriek – Trigonella foenum-graecum: Hoge doseringen vermijden omwille van de baarmoederstimulerende en phyto-oestrogene eigenschappen. Mag culinair in kleine hoeveelheden worden gebruikt.
  • Framboos(blad) – Rubus idaeus: Zeker gedurende het eerste zwangerschapstrimester te mijden omwille van de baarmoederstimulerende eigenschappen. In de laatste zes tot acht weken wordt het kruid wel interessant.
  • Canadese Geelwortel – Hydrastis canadensis: Werkt door de aanwezigheid van bitterstoffen en alkaloïden baarmoederstimulerend, en kan eventueel zelfs tot premature contracties leiden. Best helemaal te mijden, ook tijdens de borstvoeding. Tijdens de
    bevalling zelf is het gebruik eventueel toegestaan.
  • Cat’s Claw – Uncaria tomentosa: >Best geheel vermijden.
  • Chinese Engelwortel – Angelica sinensis: Vanwege de baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende werking niet toegestaan. Kan eventueel wel zinvol zijn na de bevalling.
  • Eugenia aromatica – Kruidnagel: Baarmoederstimulerend, best volledig te vermijden, tenzij eventueel tijdens de laatste zwangerschapsweken en de bevalling
  • Equisetum arvense – Heermoes: Bevat een voor de foetus te hoog gehalte silicium. Kortdurend gebruik onder medische begeleiding is eventueel toegestaan.
  • Foeniculum vulgare – Venkel: In hoge dosering hebben de zaden een baarmoederstimulerende werking tgv de etherische olie. Spaarzaam culinair gebruik is toegestaan.
  • Frangula alnus – Vuilboom, Sporkehout: Door de eventueel baarmoederprikkelende anthrachinonen; mag volgens bepaalde auteurs wel in bescheiden hoeveelheid en niet te langdurig gebruikt wordt
  • Fucus vesiculosus – Blaaswier: Wordt omwille van het hoge jodiumgehalte en de daaruit eventueel voortvloeiende schildklierstimulerende werking best volledig vermeden.
  • Canadese Geelwortel – Hydrastis canadensis: Werkt door de aanwezigheid van bitterstoffen en alkaloïden baarmoederstimulerend, en kan eventueel zelfs tot premature contracties leiden. Best helemaal te mijden, ook tijdens de borstvoeding. Tijdens de bevalling zelf is het gebruik eventueel toegestaan.
  • Gezegende Distel – Cnicus benedictus: Heeft een menstruatiebevorderende werking. Mag eventueel wel worden gebruikt tijdens de laatste weken van de zwangerschap.
  • Ginseng (Aziatische, Amerikaanse)- Panax ginseng, P. Quinquefolius: Hoogstens kortdurend gebruiken, zoniet bestaat er een risico dat vrouwelijke babies een teveel aan
    mannelijke kenmerken vertonen
  • Glycyrrhizza glabra – Zoethout: Afgeraden omwille van de menstruatiebevorderende werking en de phyto-oestrogene en baarmoederstimulerende eigenschappen. Daarenboven kan het kruid vochtvasthoudend en bloeddrukverhogend werken. Matig gebruik als keukenkruid is wel toegestaan
  • Gossypium herbaceum – Katoenstruik: Wordt omwille van zijn baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende werking best helemaal vermeden.
  • Goudsbloem – Calendula officinalis: Inwendig gebruik is af te raden omwille van de baarmoederstimulerende en de phyto-oestrogene werking en de aanwezigheid van alkaloïden. Het kruid kan na de bevalling wel erg nuttig zijn bij de verzorging van hechtingen en tepelkloven.
  • Griekse Alant – Inula helenium: Door de menstruatiebevorderende werking.
  • Hartgespan – Leonurus cardiaca: Wordt bij voorkeur vermeden omwille van de menstruatiebevorderende en zwak baarmoederstimulerende werking. Kan om die reden eventueel wel vanaf de laatste zwangerschapsweken en tijdens de bevalling worden toegepast.
  • Hedeoma pulegioides – Amerkikaanse Polei: Sterk baarmoederstimulerend. Volledig te mijden, ook tijdens de borstvoeding
  • Heermoes – Equisetum arvense: Bevat een voor de foetus te hoog gehalte silicium. Kortdurend gebruik onder medische begeleiding is eventueel toegestaan.
  • Herderstasje – Capsella bursa-pastoris: Kan door de baarmoederstimulerende werking eventueel tot premature contracties leiden, daarom best helemaal vermijden. Kan wel tijdens en na de bevalling gebruikt worden.
  • Hop – Humulus lupulus: Omwille van het gehalte aan phyto-oestrogenen.
  • Humulus lupulus – Hop: Omwille van het gehalte aan phyto-oestrogenen.
  • Hydrastis canadensis – Canadese Geelwortel: Werkt door de aanwezigheid van bitterstoffen en alkaloïden baarmoederstimulerend, en kan eventueel zelfs tot premature contracties leiden. Best helemaal te mijden, ook tijdens de borstvoeding. Tijdens de bevalling zelf is het gebruik eventueel toegestaan.
  • Hyssopus officinalis – Hyssop: Baarmoederstimulerend indien gebruikt in hoge doseringen. Spaarzaam gebruik als keukenkruid is wel toegestaan.
  • IJzerhard – Verbena officinalis: In hoge doses te vermijden omwille van de baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende eigenschappen. Kan wel van pas komen tijdens de bevalling.
  • Inula helenium – Griekse Alant: Door de menstruatiebevorderende werking.
  • Jeneverbes – Juniperus communis: Werkt baarmoederstimulerend door het gehalte aan etherische oliën en de bitterstoffen. Wordt
    daarom onder elke vorm vermeden, met uitzondering van een eventuele toepassing tijdens de bevalling
  • Juniperus communis – Jeneverbes: Werkt baarmoederstimulerend door het gehalte aan etherische oliën en de bitterstoffen. Wordt
    daarom onder elke vorm vermeden, met uitzondering van een eventuele toepassing tijdens de bevalling
  • Kalmoes – Acorus calamus: In hoge dosering is het kruid baarmoederstimulerend, dit door de aanwezigheid van etherische oliën en bitterstoffen. Culinair gebruik is wel toegestaan, mits spaarzaam.
  • Karwij – Carum carvi: Hoge doseringen moeten omwille van de baarmoederstimulerende werking vermeden worden. Kan wel spaarzaam
    worden toegepast als keukenkruid.
  • Katoenstruik – Gossypium herbaceum: Wordt omwille van zijn baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende werking best helemaal vermeden.
  • Zure Kers – Prunus cerasus: Baarmoederstimulerend door de aanwezigheid van bitterstoffen
  • Kinabast – Cinchona officinalis: Wordt best helemaal vermeden omwille van de aanwezigheid van alkaloïden en de baarmoederstimulerende werking. Bovendien wordt vermoed dat een aantal inhoudstoffen potentieel toxisch zijn voor de foetus.
  • Knoflook – Allium sativum: Mag matig gedoseerd als keukenkruid worden gebruikt.
    Bevat echter prikkelende zwavelverbindingen, en hoge dosis moeten daarom vermeden worden, ook onder vorm van knoflookolie of knoflooksupplementen, en dit ook tijdens de borstvoeding.
    Een gefermenteerd knoflookpreparaat met niet-prikkelende zwavelverbindingen is wel toegestaan.
  • Koffie – Coffea sp.: Wordt omwille van de aanwezige alkaloïden best zoveel mogelijk vermeden tijdens de zwangerschap. Lees ook: AnneTannes Kruidenklets over Koffie en Cichorei tijdens de zwangerschap
  • Komkommerkruid, Bernagie – Borago officinalis:Te vermijden omwille van de baarmoederstimulerende werking.
  • Kruidnagel – Eugenia aromatica: Baarmoederstimulerend, best volledig te vermijden, tenzij eventueel tijdens de laatste zwangerschapsweken en de bevalling.
  • Lavandula angustifolia – Lavendel: Omwille van de aanwezigheid van etherische olie en bitterstoffen. Spaarzaam culinair gebruik is toegestaan.
  • Lavas – Levisticum officinale: Werkt in hoge doseringen baarmoederstimulerend. Spaarzaam gebruik als keukenkruid is toegestaan. Kan nuttig zijn bij een moeizame en traag verlopende bevalling.
  • Lavendel – Lavandula angustifolia: Omwille van de aanwezigheid van etherische olie en bitterstoffen. Spaarzaam culinair gebruik is toegestaan.
  • Leonuris cardiaca – Hartgespan: Wordt bij voorkeur vermeden omwille van de menstruatiebevorderende en zwak baarmoederstimulerende werking. Kan om die reden eventueel wel vanaf de laatste zwangerschapsweken en tijdens de bevalling worden toegepast.
  • Levisticum officinale – Lavas: Werkt in hoge doseringen baarmoederstimulerend. Spaarzaam gebruik als keukenkruid is toegestaan. Kan nuttig zijn bij een moeizame en traag verlopende bevalling.
  • Lijnzaad – Linum ussitatissimum: Omwille van de phyto-oestrogene en baarmoederstimulerende werking.
  • Linum ussitatissimum – Lijnzaad: Omwille van de phyto-oestrogene en baarmoederstimulerende werking.
  • Maagdenpalm – Vinca minor: Baarmoederstimulerend en menstruatiebevorderend.
  • Maretak – Viscum album: In de eerste plaats omwille van de baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende werking, maar ook omdat sommige toxische bestanddelen wellicht de placenta passeren. Bij voorkeur volledig te vermijden dus.
  • Mariadistel – Silybum marianum: Omwille van de menstruatiebevorderende werking.
  • Echte Marjolein – Origanum majorana: Hoogstens spaarzaam gebruiken als keukenkruid, omwille van de baarmoederstimulerende werking.
  • Wilde Marjolein, Oregano – Origanum vulgare: Hoogstens spaarzaam gebruiken als keukenkruid, omwille van de baarmoederstimulerende werking.
  • Mentha pulegium – Polei, Poleimunt: Absoluut te mijden omwille van de sterk baarmoederstimulerende tot abortieve werking. Ook te mijden tijdens de borstvoeding.
  • Mierik(swortel) – Armoriaca rusticana: Gebruik de verste wortel niet tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap (mosterdolie!). De gedroogde wortel hooguit zeer spaarzaam gebruiken.
  • Mirre, Myrrhe – Commiphora molmol: Hoge doseringen moeten vermeden worden omwille van de baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende
    eigenschappen. Lage doseringen zijn eventueel toegestaan, alsook gebruik tijdens de bevalling.
  • Moederkruid – Tanacetum parthenium: De anthrachinonen kunnen baarmoederstimulerend werken en premature contracties veroorzaken. Best volledig vermijden.
  • Myristica fragrans – Nootmuskaat: Kan de prostaglandinesynthese (en vandaar bv de bloedstolling) beïnvloeden, en de etherische olie bevat hallucinogenen die ook een invloed kunnen hebben op de foetus. Vermijd het kruid daarom, tenzij in minimale hoeveelheden en dit enkel gedurende de laatste weken van de zwangerschap.
  • Nasturtium officinale – Waterkers: Omwille van de menstruatiebevorderende werking. Spaarzaam gebruik als keukenkruid is toegestaan.
  • Nootmuskaat – Myristica fragrans: Kan de prostaglandinesynthese (en vandaar bv de bloedstolling) beïnvloeden, en de etherische olie bevat hallucinogenen die ook een invloed kunnen hebben op de foetus. Vermijd het kruid daarom, tenzij in minimale hoeveelheden en dit enkel gedurende de laatste weken van de zwangerschap.
  • Ocimum basilicum – Basilicum: >De aanwezige etherische olie heeft een baarmoederstimulerende werking, daarom slechts spaarzaam gebruiken als keukenkruid. Kan wel tijdens de bevalling.
  • Origanum majorana – Echte Marjolein: Hoogstens spaarzaam gebruiken als keukenkruid, omwille van de baarmoederstimulerende werking.
  • Origanum vulgare – Wilde Marjolein: Hoogstens spaarzaam gebruiken als keukenkruid, omwille van de baarmoederstimulerende werking.
  • Oregano, Wilde Marjolein – Origanum vulgare: Hoogstens spaarzaam gebruiken als keukenkruid, omwille van de baarmoederstimulerende werking.
  • Paardekastanje – Aesculus hippocastanum: Bevat hepatotoxische looistoffen, daarom inwendig gebruik vermijden… Uitwendige toepassing kan wel interessant zijn.
  • Panax ginseng, P. Quinguefolius – Aziatische, Amerikaanse Ginseng: Hoogstens kortdurend gebruiken, zoniet bestaat er een risico dat vrouwelijke babies een teveel aan
    mannelijke kenmerken vertonen
  • Passiebloem – Passiflora incarnata: Door de aanwezigheid van anthrachinonen en etherische olie is er een duidelijke baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende werking. Dit kruid daarom best volledig vermijden.
  • Passiflora incarnata – Passiebloem: Door de aanwezigheid van anthrachinonen en etherische olie is er een duidelijke baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende werking. Dit kruid daarom best volledig vermijden.
  • Peterselie – Petroselinum crispum: Door de apiol in de etherische olie zijn hoge doseringen baarmoederstimulerend. Spaarzaam gebruik als keukenkruid kan wel, maar gebruik van het zaad en de wortel moet vermeden worden.
  • Petroselinum crispum – Peterselie: Door de apiol in de etherische olie zijn hoge doseringen baarmoederstimulerend. Spaarzaam gebruik als keukenkruid kan wel, maar gebruik van het zaad en de wortel moet vermeden worden.
  • Pimpinella anisum – Anijs: Baarmoederstimulerend in hoge doses. Kan spaarzaam worden toegepast als keukenkruid.
  • Polei, Poleimunt – Mentha pulegium: Absoluut te mijden omwille van de sterk baarmoederstimulerende tot abortieve werking. Ook te mijden tijdens de borstvoeding.
  • Amerikaanse Polei – Hedeoma pulegioides: Sterk baarmoederstimulerend. Volledig te mijden, ook tijdens de borstvoeding.
  • Prunus cerasus – Zure Kers: Baarmoederstimulerend door de aanwezigheid van bitterstoffen.
  • Chinese/Russische Rabarber – Rheum palmatum: Bevat anthrachinonen en alkaloïden en is daardoor baarmoederprikkelend en menstruatiebevorderend.
  • Rhamnus catharticus – Wegedoorn: Te vermijden omwille van de aanwezigheid van baarmoederprikkelende anthrachinonen.
  • Rhamnus purshianus – Cascara: Bevat anthrachinonen en alkaloïden en is daardoor baarmoederprikkelend en menstruatiebevorderend.
  • Rheum palmatum – Chinese/Russische Rabarber: Bevat anthrachinonen en alkaloïden en is daardoor baarmoederprikkelend en menstruatiebevorderend
  • Roosmarijn – Rosmarinus officinalis: Baarmoederstimulerend in hoge doses. Culinair gebruik is wel toegestaan.
  • Rosmarinus officinalis – Roosmarijn: Baarmoederstimulerend in hoge doses. Culinair gebruik is wel toegestaan.
  • Rubus idaeus – Framboos(blad): Zeker gedurende het eerste zwangerschapstrimester te mijden omwille van de baarmoederstimulerende eigenschappen. In de laatste zes tot acht weken wordt het kruid wel interessant
  • Rumex acetosa, Rumex patienta – Veldzuring, Spinaziezuring: Omwille van de aanwezigheid van baarmoederprikkelende anthrachinonen.
  • Saffraan – Crocus sativus: Hoge doses moeten vermeden worden omwille van de baarmoederstimulerende eigenschappen. Culinair gebruik is wel toegestaan
  • Salie – Salvia officinalis: Het gebruik van hoge dosissen moet vermeden worden omwille van de phyto-oestrogene en baarmoederstimulerende werking, en omwille van het gehalte aan bitterstoffen. Kleine hoeveelheden mogen culinair gebruikt worden. Gebruik tijdens de bevalling is mogelijk, maar opnieuw vermijden tijdens borstvoeding.
  • Salvia officinalis – Salie: Het gebruik van hoge dosissen moet vermeden worden omwille van de phyto-oestrogene en baarmoederstimulerende werking, en omwille van het gehalte aan bitterstoffen. Kleine hoeveelheden mogen culinair gebruikt worden. Gebruik tijdens de bevalling is mogelijk, maar opnieuw vermijden tijdens borstvoeding.
  • Sambucus nigra – Gewone Vlier: Enkel het gebruik van schors en blad moet vermeden worden.
  • Selder – Apium graveolens: De in de etherische olie aanwezig apiol heeft in hoge dosering een baarmoederstimulerende werking. Culinair gebruik is in bescheiden mate toegestaan, maar het zaad en ook seldersap moeten vermeden worden.
  • Senna alexandrina – Senna: Omwille van de baarmoederprikkelende anthrachinonen en de menstruatiebevorderende werking. Ook vermijden tijdens het zogen (krampjes bij de baby!)
  • Silybum marianum – Mariadistel: Omwille van de menstruatiebevorderende werking.
  • Bittere Sinaasappel – Citrus aurantium: Omwille van de bitterstoffen en de etherische olie.
  • Spinaziezuring, Veldzuring – Rumex patienta, Rumex acetosa: Omwille van de aanwezigheid van baarmoederprikkelende anthrachinonen.
  • Sporkehout, Vuilboom – Frangula alnus: Door de eventueel baarmoederprikkelende anthrachinonen; mag volgens bepaalde auteurs wel in bescheiden hoeveelheid en niet te langdurig gebruikt wordt.
  • Stachys officinalis – Betonie: Hoge doseringen moeten worden vermeden omwille van de baarmoederstimulerende werking. Kleine hoeveelheden voor culinair gebruik zijn toegestaan, net zoals gebruik tijdens de bevalling.
  • Stinkende Gouwe – Chelidonium maius: Door de aanwezigheid van alkaloïden en bitterstoffen sterk baarmoederstimulerend, en kan zelfs premature contracties veroorzaken. Daarom best volledig vermijden.
  • Tanacetum parthenium – Moederkruid:De anthrachinonen kunnen baarmoederstimulerend werken en premature contracties veroorzaken. Best volledig vermijden.
  • Echte Tijm, Wilde Tijm – Thymus vulgaris, Thymus serpyllum: De aanwezige etherische olie is waarschijnlijk in hoge dosis baarmoederstimulerend en menstruatiebevorderend. Spaarzaam gebruik als keukenkruid is toegestaan.
  • Thymus vulgaris, Thymus serpyllum – Echte Tijm, Wilde Tijm: De aanwezige etherische olie is waarschijnlijk in hoge dosis baarmoederstimulerend en menstruatiebevorderend. Spaarzaam gebruik als keukenkruid is toegestaan.
  • (groene) Thee – Camellia sinensis: Beperk het gebruik tot maximaal twee kopjes per dag. Bevat alkaloïden, en kan leiden tot hartkloppingen en een versneld hartritme.
  • Trigonella foenum-graecum – Fenegriek: Hoge doseringen vermijden omwille van de baarmoederstimulerende en phyto-oestrogene eigenschappen. Mag culinair in kleine hoeveelheden worden gebruikt.
  • Uncaria tomentosa – Cat’s Claw: Best geheel vermijden.
  • Valeriana officinalis: Best geheel vermijden.
  • Veldzuring, Spinaziezuring – Rumex patienta, Rumex acetosa: Omwille van de aanwezigheid van baarmoederprikkelende anthrachinonen.
  • Venkel – Foeniculum vulgare: In hoge dosering hebben de zaden een baarmoederstimulerende werking tgv de etherische olie. Spaarzaam culinair gebruik is toegestaan.
  • Verbena officinalis -ijzerhard: In hoge doses te vermijden omwille van de baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende eigenschappen. Kan wel van pas komen tijdens de bevalling.
  • Vinca minor – Maagdenpalm: Baarmoederstimulerend en menstruatiebevorderend.
  • Viscum album – Maretak: In de eerste plaats omwille van de baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende werking, maar ook omdat sommige toxische bestanddelen wellicht de placenta passeren. Bij voorkeur volledig te vermijden dus.
  • Vlas (ic Lijnzaad) – Linum ussitatissimum: Omwille van de phyto-oestrogene en baarmoederstimulerende werking.
  • Vlier – Sambucus nigra: Enkel het gebruik van schors en blad moet vermeden worden.
  • Vuilboom, Sporkehout – Frangula alnus: Door de eventueel baarmoederprikkelende anthrachinonen; mag volgens bepaalde auteurs wel in bescheiden hoeveelheid en niet te langdurig gebruikt wordt.
  • Waterkers – Nasturtium officinale: Omwille van de menstruatiebevorderende werking. Spaarzaam gebruik als keukenkruid is toegestaan.
  • Wegedoorn – Rhamnus catharticus: Te vermijden omwille van de aanwezigheid van baarmoederprikkelende anthrachinonen.
  • Wierook – Boswelia carterii: Omwille van de baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende werking.
  • Wilde Yam – Dioscorea villosa: door de baarmoederstimulerende werking best volledig te vermijden tijdens de zwangerschap, tenzij op voorschrift van een arts; mag eventueel wel gedurende de bevalling gebruikt worden.
  • IJzerhard – Verbena officinalis: In hoge doses te vermijden omwille van de baarmoederstimulerende en menstruatiebevorderende eigenschappen. Kan wel van pas komen tijdens de bevalling.
  • Zilverkaars, Black Kohosh – Cimifuga racemosa: Omwille van de baarmoederstimulerende werking. Kan wel gebruikt worden in de laatste weken voor de zwangerschap en tijdens de bevalling.
  • Zoethout – Glycyrrhizza glabra: Afgeraden omwille van de menstruatiebevorderende werking en de phyto-oestrogene en baarmoederstimulerende eigenschappen. Daarenboven kan het kruid vochtvasthoudend en bloeddrukverhogend werken. Matig gebruik als keukenkruid is wel toegestaan;
  • Zure Kers – Prunus cerasus: Baarmoederstimulerend door de aanwezigheid van bitterstoffen.

Terug naar index

Terug naar boven

Overzicht van niet toegestane kruiden

Van onderstaande lijst van kruiden is de verkoop in voorgedoseerde vorm niet toegestaan. Toch komen ze soms nog voor in een gemengde kruidenthee of een ander gemengd kruidenpreparaat. Tijdens de zwangerschap is het gebruik ervan natuurlijk helemaal af te raden.

  • Alsem – Artemisia absinthum
  • Artemisia abrotanum – Citroenkruid
  • Artemisia absinthum – Alsem
  • Berberis vulgaris – zuurbes
  • Bloedwortel – Sanguinaria canadensis
  • Boerenwormkruid – Tanacetum vulgare
  • Brem – Cytisus scoparius
  • Caulophyllum thalictroides
  • Citroenkruid – Artemisia abrotanum
  • Colchicum autumnale – Herfsttijloos
  • Cytisus scoparius – Brem
  • Dryopterus felix-mas – Mannetjesvaren
  • Ephedra sinica – zeedruif
  • Glidkruid – Scutellaria galericulata
  • Groot Hoefblad – Petasites hybridus
  • Karmozijnbes – Phytolacca sp.
  • Klein Hoefblad – Tussilago farfara
  • Lobelia – Lobelia inflata
  • Lobelia inflata – Lobelia
  • Mannetjesvaren – Dryopteris felix-mas
  • Petasites hybridus – Groot hoefblad
  • Phytolacca sp. – Karmozijnbes
  • Podophyllum peltatum – Voetblad
  • Pulsatilla vulgaris – Wildemanskruid
  • Ricinus communis – Wonderboom
  • Sanguinaria canadensis – Bloedwortel
  • Sassafras officinalis – Sassafras
  • Scutelaria galericulata – Glidkruid
  • Smeerwortel – Symphytum officinalis, uitwendig gebruik is wel toegestaan.
  • Symphytum officinalis – Smeerwortel, uitwendig gebruik is wel toegestaan.
  • Ruta graveolens – Wijnruit
  • Tanacetum vulgare – Boerenwormkruid
  • Tussilago farfara – Klein Hoefblad
  • Urginea maritima – Zeeui
  • Voetblad – Podophyllum peltatum
  • Wildemanskruid – Pulsatilla vulgaris
  • Wijnruit – Ruta graveolens
  • Wonderboom – Ricinus communis
  • Zeedruif – Ephedra sinica
  • Zeeui – Urginaria maritima
  • Zuurbes – Berberis vulgaris

Terug naar index

Terug naar boven

Aanbevolen kruiden

 

Bron: Anne Tanne

Net zoals bij de tijdens de zwangerschap te vermijden kruiden kon ik voor deze pagina terugvallen op de uitgebreide notities die Hilde maakte tijdens de lessen van Dr Geert Verhelst, lesgever binnen de opleiding Herborist van een aantal ‘Syntra’-centra (vroeger CMO).

Enerzijds worden een aantal tijdens de zwangerschap veel voorkomende klachten/kwaaltjes genoemd, en worden enkele kruiden gesuggereerd waarvan het gebruik tijdens de zwangerschap als voldoende veilig wordt beschouwd.
In een tweede deel worden kruiden beschreven waarvan het gebruik in de perinatale periode – dus op het einde van de zwangerschap, tijdens en na de bevalling – nuttig kan zijn.

Houdt er in elk geval rekening mee dat in het eerste zwangerschapstrimester, als de organen van de foetus worden aangelegd, er best zo weinig mogelijk kruiden worden gebruikt, en dat er altijd advies wordt ingewonnen van een arts of deskundig therapeut.
Ten overvloede wil ik nogmaals zeggen dat ik met de hierna genoemde kruiden niet de eventueel beschikbare etherische olie bedoel (tenzij expliciet zo vermeld), die immers dermate geconcentreerd en krachtig is dat het gebruik hiervan, vooral tijdens de zwangerschap, enkel thuishoort in handen van iemand die terzake zeer kundig is – en daarmee bedoel ik niet: ‘een cursusje van een weekend of een paar avonden gevolgd hebben!’

Terug naar index

Terug naar boven

Zwangerschapskwaaltjes en kruidenremedies

Aambeien

  • (gefermenteerde) Knoflook – Allium sativum: Verbetert de bloedcirculatie in het algemeen.
  • Toverhazelaar – Hamamelis virginiana: Op compressen of in anale zalven. Adstringerend.
  • Sint-Janskruid – Hypericum perforatum: Sint-Jansolie of een zalf op basis van Sint-Janskruid lokaal aanbrengen tegen de pijn en de ontsteking (bij voorkeur gekoeld).
  • Symphytum officinale – Smeerwortel, Duizendblad – Achillea millefolium: Een zitbad in een aftreksel van deze kruiden in combinatie met zeezout. Niet inwendig gebruiken!
  • Vlozaad – Plantago ovata: Vlozaad is mild laxerend doordat het de massa van de stoelgang doet toenemen door zijn vochtopnemend vermogen. Hierdoor in de consistentie van de stoelgang ook zachter.

Daarnaast kan men lokaal eventueel een zalf toepassen op basis van Smeerwortel ( Symphytum officinale), Goudsbloem (Calendula officinalis), Paardekastanje ( Aesculus hippocastanum), Toverhazelaar ( Hamamelis virginiana), Duizendblad (Achillea millefolium) en / of Smalle weegbree ( Plantago lanceolata).

Anemie

  • Grote Brandnetel – Urtica dioica
  • Alfalfa, luzerne – Medicago sativa: Omwille van het hoge gehalte aan ijzer (bloedarmoede tijdens de zwangerschap is meestal ijzergebreksanemie)

Beenkrampen

  • Grote Brandnetel – Urtica dioica
  • Alfalfa, luzerne – Medicago sativa: omwille van het gehalte aan Calcium
  • Gelderse Roos – Viburnum opulus: ontkrampend
  • Sneeuwbal – Viburnum prunifolium: ontkrampend

Bloedarmoede

Zie Anemie

Braakneigingen

Zie misselijkheid

Constipatie

  • Ispaghula/vlozaad – Plantago ovata: bulklaxativum dat de darminhoud vergroot en zachter maakt.
  • Paardebloem – Taraxacum officinale, vnml. de wortel: Stimuleert de leverfunctie en de spijsvertering.
  • Haverzemelen – Avena sativa: bulklaxativum dat de darminhoud vergroot en zachter maakt.

Diarree

  • Tormentilwortel – Potentilla erecta: Omwille van de samentrekkende werking.
  • Framboos – Rubus idaeus: Enkel vanaf het tweede zwangerschapstrimester!!!
    Omwille van de samentrekkende werking

Hoge Bloeddruk

Steeds onder toezicht van een arts toepassen!
Zie ook de kruiden bij Oedeem

  • Meidoorn – Crataegus monogyna: Ondersteunt het hart en ontspant de bloedvaten.
  • (Gefermenteeerde) knoflook: Ondersteunt de circulatie
  • Paardebloem – Taraxacum officinalis: Door de vochtafdrijvende werking.

Terug naar index

Terug naar boven

 

Hypertensie

Zie: hoge bloeddruk

Keelpijn

  • Gember – Zingiber officinalis, Echinacea en/of
    Vlier – Sambucus nigra (bloesem of bessen): Alles matig gedoseerd
  • Framboosblad – Rubus idaeus: Spoelen, gorgelen… maar niet in het eerste trimester

Leverproblemen, Leverondersteunend

  • Kamille – Matricharia recutita
  • Pepermunt – Mentha piperita
  • Citroenmelisse – Melissa officinalis: Een combinatie van de drie voorgaande, in matige dosis, niet te langdurig gebruiken
  • Gember – Zingiber officinalis
  • Moerasspirea – Filipendula ulmaria

Miskraam, Abortus (voorkomen van…)

Enkel op advies van arts!!!

  • Gelderse roos (Viburnum opulus) en Sneeuwbal (Viburnum prunifolium): Ontkrampen de baarmoeder
  • Framboosblad - Rubus idaeus: Ontspant de baarmoeder
  • Grote brandnetel – Urtica diocia: Ontkrampend door de rijkdom aan calcium
  • Wilde Yam – Dioscorea villosa: Enkel op advies van arts!!!

Terug naar index

Terug naar boven

 

Misselijkheid

  • Gember – Zingiber officinalis: Matig gedoseerd!
  • Kamille - Matricaria recutita, Pepermunt - Mentha piperita en Citroenmelisse - Melissa officinalis: onderling gecombineerd of met gember.
  • Framboosblad – Rubus idaeus: Enkel in tweede en derde trimester!
  • Pepermunt – Mentha piperata: Enkele druppels e.o. op een zakdoek aanbrengen en regelmatig inhaleren
  • Volgende etherische oliën kunnen eventueel verdampt worden. (Nooit inwendig gebruiken!):
    Lavendel ( Lavandula angustifolia), Kamille ( Matricaria recutita), Gember ( Zingiber officinale) of Sandelhout ( Santalum album)

Nervositeit

  • Kamille - Matricaria recutita, Citroenmelisse - Melisse officinalis: Matig doseren
  • Haver – Avena sativa
  • IJzerhard - Verbena officinalis en Hartgespan - Leonurus cardiaca: enkel gedurende de laatse weken; tegen angst en spanning rond de nakende bevalling en moederschap.
  • Lavendel - Lavandula officinalis: Etherische olie in het badwater

Obstipatie

Zie constipatie

Ochtendziekte

Zie misselijkheid

Pre-eclampsie

Zie: Hoge bloeddruk.
Steeds onder dokterstoezicht!

Rugpijn

  • Gelderse Roos – Viburnum opulus: Ontspant de spieren.
  • Moerasspirea – Filipendula ulmaria: Pijnstillend
  • Lavendel – Lavandula angustifolia, Kamille – Matricharia recutita: Massage met de etherische olie van deze kruiden in een dragerolie.

Schimmelinfectie (vaginaal)

    Kamille – Matricharia recutita, Tijm – Thymus vulgaris,
    Venkel – Foeniculum vulgare:
    Spoelen met een aftreksel van gelijke delen van deze drie kruiden
  • Teatree – Melaleuca alternifolia: Spoelen of compressen. 5 ml op een halve liter water. (Opletten: Teatree is lang beschouwd als een zeer ‘zachte’ etherische olie, doch steeds vaker worden berichten over forse allergische reacties gehoord.)

Terug naar index

Terug naar boven

 

Slapeloosheid

  • Kamille – Matricaria recutita, Citroenmelisse – Melissa officinalis: Matig doseren.
  • Meidoorn – Crataegus sp.: Als aftreksel
  • Lavendel – Lavandula angustifolia, Kamille – Matricharia recutita: Etherische olie in lage dosis in het badwater, of met een concentratie van maximaal 5% in dragerolie voor massage.

Spanning

Zie nervositeit

Spataderen

  • Gefermenteerde knoflook – Allium sativum: verbetert algemeen de bloedcirculatie.
  • Toverhazelaar – Hamamelis virgiana, Paardekastanje – Aesculus hippocastanum: Compressen of zalf op basis van deze kruiden.
  • Cipres – Cupressus sempervirens: Lage dosis etherische olie in het badwater.

Spierkrampen

Zie Beenkrampen

Spierpijn

Zie rugpijn.

Stress

Zie nervositeit

Terug naar index

Terug naar boven

Striae

  • Aloë vera-gel of 1/2 kop olijfolie gemengd met Aloë vera gel, met daarin 6 opengesneden capsules Vit E
  • Smeerwortel – Symphytum officinale: Als zalf
  • Etherische oliën
  • na het eerste trimester : op een mengsel van 20 ml tarwekiemolie en 100 ml zoete amandelolie: 15 druppels e.o. van Lavendel ( lavandula angustifolia) en 5 druppels van e.o. van Mandarijn ( Citrus reticulata) of Oranjebloesem ( Citrus aurantium)
  • Goudsbloemolie – Calendula officinalis, met e.o. van lavendel – Lavandula angustifolia)

Oedeem

Zie: Vochtopstapeling

Verkoudheid

  • Gember – Zingiber officinalis, Echinacea en/of
    Vlier – Sambucus nigra (bloesem of bessen): Alles matig gedoseerd
  • Framboosblad – Rubus idaeus: Spoelen, gorgelen… maar niet in het eerste trimester

Vermoeidheid

  • Grote brandnetel – Urtica dioica: mineralenrijk (Calcium, Ijzer, zwavel, kalium….), vitaminerijk (A, C, E, K) , chlorophyl (ontgiftend), urinedrijvend
  • Paardebloem – Taraxacum officinale: urinedrijvend, leverstimulerend, mineralenrijk, spijsverteringsbevorderend
  • Alfalfa, Luzerne – Medicago sativa: mineralen-, vitaminen – en aminozurenrijk

Verstopping

Zie constipatie

Vochtopstapeling

Raadpleeg steeds eerst een arts!

  • Moerasspirea – Filipendula ulmaria: urinedrijvend, ontgiftend
  • Paardenbloem – Taraxacum officinale (vnml. het kruid): Urinedrijvend
  • Grote brandnetel – Urtica dioica: vochtafdrijvend, ontgiftend
  • Articum lappa – Grote Klis (wortel): vochtafdrijvend, ontgiftend

Terug naar index

Terug naar boven

 

Weeën (vroegtijdig, vals)

Steeds een arts/verloskundige raadplegen!!!

  • Gelderse Roos – Viburnum opulus

Winderigheid

  • Kamille - Matricaria recutita, pepermunt - Mentha piperita en Citroenmelisse - Melissa officinalis: Matig doseren, en niet langdurig gebruiken…

Zwangerschapsstriemen

Zie: Striae

 

Terug naar index

Terug naar boven

 

Kruiden voor gebruik vanaf het derde zwangerschapstrimester of vlak voor, tijdens en na de bevalling

Een aantal kruiden moet in het begin van de zwangerschap vermeden worden, maar kan later zeer goede diensten bewijzen. Verschillende van deze kruiden kunnen als ‘baarmoederversterkend’ beschouwd worden. Omwille van de aanwezige risico’s geldt altijd: enkel op voorschrift van arts of therapeut.

  • Alchemilla vulgaris – Vrouwenmantel: Tijdens de bevalling: weeënbevorderend.
    Toegediend na de bevalling zorgt het voor een herstel van de baarmoeder en een terugkeer naar het normale volume; voorkomt baarmoeder verzakking ( prolaps)
  • Angelica sinensis – Chinese Engelwortel, Dong Quai: Tijdens de bevalling ingenomen, zorgt het voor een regelmatige en gecoördineerde contracties
    Na de bevalling ingenomen zorgt het voor sneller herstel van de baarmoeder, helpt postnatale depressie te
    voorkomen.
  • Framboos(blad) – Rubus idaeus: Tijdens het laatste zwangerschapstrimester werkt het kruid als een baarmoedertonicum (versterkt de baarmoeder), en versterkt het ook de bekkenbodemspieren. Het voorkomt premature contracties en bereid de baarmoeder op de bevalling voor. Framboosblad werkt ontspannend en rustgevend en vermindert beenkrampen,
    en bevat veel nuttige voedingsstoffen.
    Tijdens de bevalling zorgt het kruid voor meer efficiënte contracties met minder pijn, versnelt en vergemakkelijkt daardoor de bevalling en zorgt tevens voor een meer ontspannen bevalling.
    Door de versterkende invloed op de baarmoeder zal het kruid na de bevalling het bloedverlies kunnen verminderen. Het bevordert het herstel van baarmoeder en vagina na de geboorte en zorgt voor het herstel van een normale omvang van spanning in de baarmoeder.
  • Cimifuga racemosa – Zilverkaars: Kan worden gebruikt tijdens de bevalling en zal dan door een oxytocine-achtige werking de weeën bevorderen. De weeën worden effectiever, regelmatiger en minder pijnlijk.
  • Dioscorea – Wilde Yam: Enkel onder dokterstoezicht te gebruiken!
    Ontkrampend middel van de baarmoeder, interessant voor vrouwen die geregeld premature contracties hebben of al meerdere miskramen hadden.
    Algemeen krampwerend, en verminderd ochtendziekte (die weliswaar zelden voorkomt na het eerste trimester)
  • Eugenia aromatica – Kruidnagel Enkel onder dokterstoezicht!
    Tijdens de laatste week van de zwangerschap ingenomen werkt het versterkend en krampwerend in op de baarmoeder.
  • Fenegriek – Trigonella foenum-graecum: Tijdens de laatste zes weken van de zwangerschap ingenomen bevordert het de tonus en de elasticiteit van de baarmoeder
  • Hartgespan – Leonurus cardiaca: Toegediend in de laatste weken van de zwangerschap en tijdens de bevalling zorgt het voor regelmatige en krachtige weeën; voorkomt ineffectieve, te krampachtige of pijnlijke weeën; zorgt tevens voor een ontspannen en rustig gevoel, helpt dus tegen angsten en spanningen rond de bevalling en het aanstaande moederschap.
  • Kruidnagel – Eugenia aromatica: Enkel onder dokterstoezicht!
    Tijdens de laatste week van de zwangerschap ingenomen werkt het versterkend en krampwerend in op de baarmoeder.
  • Leonurus cardiaca – Hartgespan: Toegediend in de laatste weken van de zwangerschap en tijdens de bevalling zorgt het voor regelmatige en krachtige weeën; voorkomt ineffectieve, te krampachtige of pijnlijke wee¨n; zorgt tevens voor een ontspannen en rustig gevoel, helpt dus tegen angsten en spanningen rond de bevalling en het aanstaande moederschap.
  • Rubus idaeus – Framboos (blad): Tijdens het laatste zwangerschapstrimester werkt het kruid als een baarmoedertonicum (versterkt de baarmoeder), en versterkt het ook de bekkenbodemspieren. Het voorkomt premature contracties en bereid de baarmoeder op de bevalling voor. Framboosblad werkt ontspannend en rustgevend en vermindert beenkrampen, en bevat veel nuttige voedingsstoffen.
    Tijdens de bevalling zorgt het kruid voor meer efficiënte contracties met minder pijn, versnelt en vergemakkelijkt daardoor de bevalling en zorgt tevens voor een meer ontspannen bevalling.
    Door de versterkende invloed op de baarmoeder zal het kruid na de bevalling het bloedverlies kunnen verminderen. Het bevordert het herstel van baarmoeder en vagina na de geboorte en zorgt voor het herstel van een normale omvang van spanning in de baarmoeder.
  • Sneeuwbal – Viburnum prunifolium: (Mag ook in het eerste trimester gegeven worden)
    Toegediend op het einde van de zwangerschap en tijdens de bevalling zorgt het voor regelmatige normale weeën
  • Trigonella foenum-graecum – Fenegriek: Tijdens de laatste zes weken van de zwangerschap ingenomen bevordert het de tonus en de elasticiteit van de baarmoeder
  • Viburnum prunifolium – Sneeuwbal: (Mag ook in het eerste trimester gegeven worden)
    Toegediend op het einde van de zwangerschap en tijdens de bevalling zorgt het voor regelmatige normale weeën
  • Vrouwenmantel – Alchemilla vulgaris: Tijdens de bevalling: weeënbevorderend.
    Toegediend na de bevalling zorgt het voor een herstel van de baarmoeder en een terugkeer naar het normale volume; voorkomt baarmoeder verzakking ( prolaps)
  • Wilde Yam – Dioscorea: Enkel onder dokterstoezicht te gebruiken!
    Ontkrampend middel van de baarmoeder, interessant voor vrouwen die geregeld premature contracties hebben of al meerdere miskramen hadden.
    Algemeen krampwerend, en verminderd ochtendziekte (die weliswaar zelden voorkomt na het eerste trimester)
  • Zilverkaars – Cimifuga racemosa: Kan worden gebruikt tijdens de bevalling en zal dan door een oxytocine-achtige werking de weeën bevorderen. De weeën worden effectiver, regelmatiger en minder pijnlijk.

Terug naar index

Terug naar boven


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
       

De thee / Diversen / Vitaminentabel / Zwangerschap en Kruiden / Reiki / Links / Plantengids / Planten beknopt / Verzamelkalender /Gastenboek / Wie is Planthago /Bronvermelding / Home /

Design by Dreamweaver © Hakkie de Groot 2010