Header image
reikisymbool
Reiki en Aromatherapy
line decor
  HOME  ::   DE
line decor
   

 

Op deze pagina staan planten met korte beschrijvingen ,er wordt nog aan gewerkt om bij alle planten de beschrijvingen aan te vullen.Ook is de lijst uiteraard nog niet volledig.Ook daar wordt aan gewerkt.

Planten Beknopt

Adderwortel
adderwortel
Agrimonie
Akkerhoningklaver
Lat:Melilotus officinalis
Familie: Vlinderbloemen
Uitleg naam:De naam komt van het Griekse meli wat honing betekent, en lotus wat bloem is.
Voorkeur standplaats:Kalkrijke, droge en grindachtige grond.
Voorkeur grondsoort:Kalkrijke, droge en grindachtige grond.
Omschrijving plant:Stengels rechtopstaand, sterk vertakt, bladeren 3-tallig met steunblaadjes, het topblaadje gesteeld.
Belangrijke bijzonderheden m.b.t de plant:Het is een echt hoofdpijnkruid.
Teelt,oogst en vermeerdering:Het kruid kan vers of gedroogd gebruikt worden
Belangrijke inhoudstoffen:Cumarine
Werking:Vochtdrijvend en Ontkrampend
Indicaties: Hoofdpijn en spataderen
Gebruikte delen:Hele kruid
Recept:Rustgevende thee
Toxocologie en bijwerkingen:Bij overdadig gebruik: hoofdpijn, misselijkheid, braken, zwakte.
Contra indicatie:Niet bekend ">Akkerhoningklaver
Alant
Lat:Inula helenium
Familie: Composieten
Uitleg naam:De naam Helenium is waarschijnlijk ontleend aan Helena, de vrouw van Koning Menelaus van Troje.
Voorkeur standplaats:Zuid-Europa
Voorkeur grondsoort:zonnige, beschutte standplaats.
Omschrijving plant:Het is een overblijvende plant van 150-200 cm met forse, rechtopstaande stengel, grote bladeren met hartvormige voet en gezaagde rand
Belangrijke bijzonderheden m.b.t de plant:Van oudsher wordt alleen de wortel gebruikt
Teelt,oogst en vermeerdering:De wortel wordt in de herfst geoogst en onder de 45 graden gedroogd.De plant kan via zaad of door scheuring vermeerderd worden.
Belangrijke inhoudstoffen:Inuline: tot 44%
Werking:Hoeststillend en Antibiotisch
Indicaties: Chronische hoest Astmatische bronchitis
Gebruikte delen:Wortels en bijwortels
Recept:Thee bij bronchitis en astma
Toxocologie en bijwerkingen:Bij overdosering kan maagpijn en braken optreden.
Contra indicatie:Zwangerschap">Alant
Alfalfa (spruitgroente van Luzerne)
Alfalfa
Aloe
Lat:ALOE VERA
Familie: Lelieachtigen (Liliaceae)
Uitleg naam:De naam Aloe zou afstammen van Alloeh, wat de arabische naam voor de plant is en verwijst naar de glanzende bittere substantie.
Voorkeur standplaats:Komt oorspronkelijk uit Noordoost-Afrika, Zuid-Afrika en Arabie en is verder verspreid naar o.a. het Middellandse-Zeegebied en de Antilles. Kan hier alleen als potplant gekweekt worden. Bij een temperatuur onder de 5 graden kan de plant al schade oplopen.
Omschrijving plant:Het dikke vlezige blad is breed aan de basis en smal aan de punt. Vaak is het onregelmatig wit gevlekt met een stekelige bladrand. De kleur van de bladeren varieert van grijs tot heldergroen. De plant vormt regelmatig uitlopers. De bladeren groeien rechtstreeks aan de steel van de plant.
Teelt,oogst en vermeerdering:Het blad kan vers gebruikt worden of er kan een tinctuur van gemaakt worden. Om alleen het binnenste sap te gebruiken moet het blad gefileerd worden zonder dat er geel sap bij komt. Hier moet een conserveermiddel aan toegevoegd worden omdat het erg gevoelig is voor bederf. De Aloe maakt zelf voortdurend jonge scheuten, die gemakkelijk verwijderd kunnen worden.
Inhoudstoffen:Anthraceenglycosiden (tot 30%) Hars tot 20% Slijmstoffen Bitterstoffen (aloïne en aloïne-emodine)
Werking:Aloe vera succus Het verse, bittere gele sap: Laxans Maagprikkelend Cholagogum Cholereticum Aloe vera juice Sap uit het inwendige van het blad Versterkend op de slijmvliezen Spijsvertering bevorderend Aloe vera-gel; Het sap dat is ingedikt met xanthaangom Huidregenererend Bevordert de wondgenezing Ontstekingstremmend Pijnstillend
Indicaties:Terugkerende obstipatie Aandoeningen waarbij een zachte ontlasting gewenst is. Maag-darmontstekingen Maag-darmzweren Slechte Spijsvertering Huidaandoeningen Verbranding Insectensteken Brandwonden Eczeem Gordelroos Schimmelaandoeningen Gewrichtsklachten Aambeien
Gebruikte delen:Uit de Aloe vera worden twee verschillende sappen gewonnen: Geel: aloïnehoudend sap, dat de grondstof is voor de laxeermiddelen De stof werkt ook stimulerend op de spijsvertering. Gel: De gel komt uit het inwendige van de plant. Hierin zit geen aloïne waardoor het alleen gebruikt wordt als voedingssupplement en in de cosmetica. Aloe vera succus: Het verse, bittere gele sap Aloe vera juice Sap uit het inwendige van het blad Aloe vera-gel; Het sap dat is ingedikt met xanthaangom Aloe vera maceraat Aloe tinctura: Tinctuur, 10-15 dr. meerdere malen per dag als cholereticum / cholagogum Aloe vera olie Hiervoor wordt het verse blad au bain marie geweekt in een vette plantenolie, b.v. soja-olie. Kan goed gebruikt worden bij zonnebrand, b.v. samen met lavendel e.o. Kan goed gebruikt worden bij een ruwe, bobbelige, tanige huid.
Recept:Kleine brandwonden: Let wel op dat je de Aloë Barbadensis hebt om je volgende kwalen mee te verhelpen. Snij een blad van de Aloë Vera open en leg dat op kleine brandwonden of op pijnlijke plekken veroorzaakt door zonnebrand. Je zal zien dat er een dik plantensap inzit. Dat verzacht en heeft een helende werking. Je kan in de handel ook verzachtende Aloë lotions kopen en je pijnlijke, verbrandde huid daarmee behandelen. Er is zelfs een Aloë Vera gel te koop in de handel waarin 99,9 procent van deze plant verwerkt is. Puistjes, gekloofde schrale huid en exeem: Het dikke plantensap (of pulp) van deze plant verzacht en reinigt de huid en gaat puistjes te lijf. In elk blad zit een helder, geleiachtig sap. Het is dus helemaal niet ingewikkeld. Gewoon een stukje van zo´n blad open snijden en op de huid leggen.
Toxocologie en bijwerkingen:Bij langdurig gebruik van aloine houdende producten: Elektrolytenverlies, darmverslapping, zwakke roodverkleuring van de urine (onschadelijk)
Contra indicatie:Ileus (darmafsluiting) Zwangerschap en lactatieperiode Menstruatieklachten Bloedende aambeien Colitis (darmontsteking) ">Aloë
Alruin
Alruin
Alsem
alsem
Andoorn (wordt ook moederkruid of malrove genoemd!!)
andoorn
Anijs
Lat:Pimpinella Anisum
Familie: Schermbloemen
Uitleg naam:De geslachtsnaam 'Pimpinella' betekent 'Bevernel', maar ook ''twicepinnate', naar de vorm van de bladeren. De soortnaam 'anisum' komt uit het Grieks en betekent eigenlijk 'Dille' en geen 'Anijs', in vroeger tijden bestond er blijkbaar verwarring tussen beide schermbloemigen.
Voorkeur standplaats:De plant is heel lang geleden uit Azië ingevoerd,maar is nergens in het wild bekend,de herkomst blijft daarom een mysterie.
Voorkeur grondsoort:Lichte, goed gedraineerde kleiachtige grond
Omschrijving plant:Een éénjarige plant uit de Schermbloemenfamilie, wordt ongeveer tussen de 40 en de 60 cm hoog. Hij groeit uit een spoelvormige wortel. Het bovendeel van de ronde, geribde stengel draagt zijtakken en eindigt in een dubbel scherm van witte bloemen, dat van boven is afgeplat. De bladeren kunnen verschillende vormen aannemen, onder aan de plant zijn ze langgesteeld en, hartvormig en diep ingesneden.
Belangrijke bijzonderheden m.b.t de plant:Anijs is al eeuwenlang als smaakverbeteraar bekend in europa.
Teelt,oogst en vermeerdering:De rijpe droge vrucht moet tussen juli en september geoogst worden en gedroogd.Anijs is een éénjarige plant, die elk jaar vanaf april opnieuw gezaaid moet worden.
Belangrijke inhoudstoffen:Etherische olie: tot 6% met voornamelijk anethol (tot 90%) Vette olie: tot 30% Slijmstoffen Flavonoïden
Werking:Gasdrijvend Ontkrampend Spijsvertering bevorderend Slijmoplossend Stimuleert borstvoeding Smaakverbeteraar Keukenkruid Menstruatie bevorderend Cholagogum Cholereticum Fyto-oestrogeen
Indicaties:Spijsverteringsklachten Opgeblazen gevoel Bronchitis Tekort aan borstvoeding Slijmvliesontsteking van de luchtwegen Menstruatie klachten Overgangsklachtenl
Gebruikte delen:Anijszaad en E.O
Recept:Thee bij kinderen met diaree en opgeblazen gevoel: Gelijke delen : Anijszaad Karwijzaad Venkelzaad Dillezaad
Toxocologie en bijwerkingen:In medicinale doseringen is anijs volkomen onschadelijk
Contra indicatie:Niet bekend ">Alruin
Anserine
anserine
Appel
appel
Artisjok
artisjok
Ashwagandha
ashwagandha
Bekerbloem
bekerbloem
Benediktenkruid
benediktenkruid
Beredruif
Lat:Arctostaphylos uva-ursi
Familie: Heifamilie
Uitleg naam:Zowel de geslachtsnaam (Grieks) en de soortnaam (Latijn) slaan op het feit dat beren dol zouden zijn op de bessen van deze struik.
Voorkeur standplaats:Plant met een zeer grote weerstand, kan tegen barre omstandigheden
Voorkeur grondsoort:humusrijke grond
Omschrijving plant:De Beredruif is een altijdgroen heestertje, dat bij voorkeur op een humusrijke grond groeit in bossen en op heidevelden. in Nederland is hij zeer zeldzaam geworden (Terschelling), maar in alpine naaldbossen kan hij tot een hoogte van 3000 m voorkomen als een ware bodembedekker.
Belangrijke bijzonderheden m.b.t de plant:Beredruif wordt in een aantal landen in het bestaan bedreigd, en is daarom beschermd.
Teelt,oogst en vermeerdering:In de zomer worden de jonge bladeren en de jonge toppen van de twijgen geoogst.
Belangrijke inhoudstoffen:Glycocide :arbutine 5-15 % Looistof: 15-20% Flavonoïden
Werking:Desinfecterend Antiseptisch,Pijnstillend Bloedstelpend
Indicaties: Blaasontsteking Nierbekkenontsteking Prostaatvergroting
Gebruikte delen:Blad
Recept:Bij nierontsteking: Berendruifblad Paardebloemwortel 1 theelepel per kop
Toxocologie en bijwerkingen:Het gebruik van Beredruif tijdens de zwangerschap wordt afgeraden! Verder moet men geen extra vit. C gebruiken tijdens de innameperiode van Beredruif, dit doet de werking van de arbutine teniet.
Contra indicatie:Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. ">beredruif
Bereklauw (reuze)
bereklauw
Bergamot
bergamot
Berk
Lat:Betula pendula
Familie: Berkenfamilie,Betula
Uitleg naam:Betula is de naam die de romeinen voor berk gebruikten
Voorkeur standplaats:In Europa, behalve rond de middelandse zee, in bossen en op de hei.
Voorkeur grondsoort:Bosgrond
Omschrijving plant:De boom wordt wel 20 meter hoog.Onderaan heeft de boom een gebarsten en bovenaan een gladde bast.
Belangrijke bijzonderheden m.b.t de plant:De betula pendula heeft onbehaard blad
Teelt,oogst en vermeerdering:Het blad wordt in het voorjaar geoogst. Berkensap wordt afgetapt voordat de boom in blad schiet.
Belangrijke inhoudstoffen:Saponinen en Looistoffen
Werking:Bloed reinigend en Versterkt huid en haar
Indicaties: Reuma, Haaruitval
Gebruikte delen:Blad,knoppen en schors
Recept:Berkensap en berkenthee
Toxocologie en bijwerkingen:Geen,bij normale dosering
Contra indicatie:Niet bekend ">berk
Bernagie
bernagie
Bes (blauwe bosbes)
Lat:Vaccinium myrtillus
Familie: Heifamilie
Uitleg naam:De geslachtsnaam 'Vaccinium' betekent in het Latijn, 'van de koeien', waarschijnlijk wordt er een soort bes mee bedoeld die ook wel 'koebes' heette. De soortnaam 'myrtillus', verwijst naar de overeenkomst in bladvorm met de bladeren van de Mirtenstruik.
Voorkeur standplaats:Bossen, houtwallen, humeuze heide en op veendijkjes in hoogveen.
Voorkeur grondsoort:Licht tot matig beschaduwde plaatsen op droge tot vochtige, voedselarme, zure grond
Omschrijving plant:dwergstruik die tot 60 cm hoog wordt.
Belangrijke bijzonderheden m.b.t de plant:Heeft een woekerend ondergronds wortelstelsel.
Teelt,oogst en vermeerdering:De blaadjes plukken in juni en juli, voordat de vruchten rijpen, de bessen plukken als ze rijp zijn en dan drogen in ēēn laag uitgespreid, in de zon, of de verse bessen tot sap verwerken. Ook de bast van de wortel wordt wel medicinaal toegepast, om het hoge gehalte aan looistoffen.
Belangrijke inhoudstoffen:Flavonen, waaronder quercitrine Organische zuren Looistof 7 % Arbutine en hydrochinon Anthocyanen (blauwe kleurstof)
Werking:Samentrekkend bloedsuiker regulerend Antiseptisch Bevordert perifere doorbloeding Anti-diaree Mild laxans Vaatversterkend Tonicum voor de ogen Versterkt het bindweefsel
Indicaties: Darmslijmvliesontsteking Diaree Mond en keelslijmvliesontstekingen Aften Spataderen en aambeien Obstipatie Oogaandoeningen
Gebruikte delen:Blad en bes
Recept:Aftreksel bij keelpijn
Toxocologie en bijwerkingen:Hoge doseringen van het blad kunnen vergiftigingsverschijnselen veroorzaken.,
Contra indicatie:Niet bekend ">blauwe bosbes
Bes (zwarte)
zwarte bes
Bieslook
Bieslook
Bieslook (chinese)
chinese bieslook
Bijvoet
bijvoet
Bittermeloen
bittermeloen
Blaaswier
blaaswier
Bleekselder
bleekselderij
Blue Cohosh
blue cohosh
Bonenkruid
bonenkruid
Bosaardbei
bosaardbei
Brandnetel
Lat:Urtica dioica,Urtica Urens
Familie: Brandnetelfamilie
Uitleg naam:Urtica is afgeleid van urere wat branden betekent.
Voorkeur standplaats:In gematigd Europa tot 2400 m. hoogte.
Voorkeur grondsoort:waar mensen leven,geleefd hebben of doorheen getrokken zijn.
Omschrijving plant:Een vaste plant die tot 150 cm hoog wordt
Belangrijke bijzonderheden m.b.t de plant:In de bronstijd werden de stengels al gebruikt om er doeken van te weven
Teelt,oogst en vermeerdering:De bladeren (van de grote brandnetel) worden geoogst en gedroogd in het voorjaar, het zaad (van de grote brandnetel) in de nazomer en de wortel (van de grote brandnetel) in het najaar. De kleine brandnetel wordt in het voorjaar en de zomer geoogst en gedroogd.
Belangrijke inhoudstoffen:Looistoffen en Kiezelzuur
Werking:Vochtdrijvend en bloedzuiverend
Indicaties: Reuma en haaruitval
Gebruikte delen:Hele kruid met wortel
Recept:Brandnetelsoep en thee
Toxocologie en bijwerkingen:Bij hoge doses: huidirritatie,maagprikkeling,
Contra indicatie:Niet bekend ">Brandnetel
Brave Hendrik
brave hendrik
Cichorei (Wilde)
wilde cichorei
Citroenmelisse
Citroenmelisse
Citroentijm
Citroentijm
Cypreswolfsmelk
cypreswolfsmelk
Daslook
Lat:Alium ursinum
Familie: Lelie
Uitleg naam:De naam wordt in verband gebracht met het latijnse olere wat ruiken betekent, vanwege de sterke geur maar ook met het griekse halesthai wat eruit springen betekent,wat slaat op de sterke groei.Ursinus wil zeggen dat beren het kunnen eten,afgeleid van ursus is beer.
Voorkeur standplaats:kalkhoudende ,vochtige , beschaduwde en beschutte standplaats.
Voorkeur grondsoort:kalkhoudend
Omschrijving plant:Een vaste plant van de Uienfamilie, wordt tot 40 cm hoog, staat vaak in grote groepen
Belangrijke bijzonderheden m.b.t de plant:In Nederland is het kruid beschermd.
Teelt,oogst en vermeerdering:Daslook wordt vooral vers gebruikt.
Belangrijke inhoudstoffen:Anti-biotische stoffen (alliine) Etherische olie Vitamine C Mineralen
Werking:Spijsverteringsbevorderend Bloedreinigend
Indicaties: Slechte spijsvertering Opgeblazen gevoel Chronische huiduitslag
Gebruikte delen:bloem en blad en bol
Recept:Daslook kan in de keuken gebruikt worden in soepen,groentegerechten en salades.
Toxocologie en bijwerkingen:Bij overmatig gebruik kunnen vergiftigingsverschijnselen optreden,
Contra indicatie:Niet bekend">Daslook
Dille
dille
Distel (gezegende)
gezegende distel
Donderblad
donderblad
Doornappel
doornappel
Dovenetel (paarse)
paarse dovenetel
Dovenetel (witte)
witte dovenetel
Duivekervel
Lat:Fumaria off.
Familie: Papaverfamilie (Papaveraceae)
Uitleg naam:Fumus betekent rook. Het sap van de plant geeft net als rook tranen.
Voorkeur standplaats:Wegbermen, akkers (korenvelden), moesgrond, ruigten en puinhopen.
Voorkeur grondsoort:leemgronden.
Omschrijving plant:Het is een laagblijvend kruid: 0,15-0,50 m. Het is een een jarige plant. De stengel is groen, slank, blauw aangelopen, rechtopstaand, vertakt, de bladeren zijn grijsgroen, de bloemen roze met zwartpurperen top (mei-herfst)
Belangrijke bijzonderheden m.b.t de plant:een van de beste bloed reinigende middelen
Teelt,oogst en vermeerdering:Je verzamelt de plant tijdens de bloei, de hele zomer door. Je moet het kruid niet met ijzer in contact brengen.
Belangrijke inhoudstoffen:Fumaarzuur
Werking:Bloedreinigend Ontkrampend
Indicaties: Krampen van de galwegen en het maag-darmkanaal en Chronische eczemen
Gebruikte delen:Hele kruid
Recept:Bloedreinigende thee:
Toxocologie en bijwerkingen:Geen
Contra indicatie:Geen ">Duivekervel
Duivelsklauw
duivelsklauw
Duizendblad
duizendblad
Duizendguldenkruid
Lat:Centaurium Erythraea
Familie: Gentiaan
Uitleg naam:Het kruid is genoemd naar de Centaur (paard-mens) Cheffron.
Voorkeur standplaats:Bossen,heidevelden,grazige terreinen
Voorkeur grondsoort:Zonnig.Kalkhoudende grond.
Omschrijving plant:De plant wordt 0,10-0,50 m hoog. Hij is een of twee jarig.De stengel is dun, glad, vierkantig, de takken rechtopstaand, aan de top rijkbloemig. De bladeren zijn flets groen, de onderste in een rozet, elliptisch, gegroefd, de stengelbladeren kleiner, tegenoverstaand, de bovenste lijnvormig. De bloemen zijn roze (Juli-September), kort gesteeld, in schermvormige trossen, kelk buisvormig. bloemkroon buisvormig met 5-slippige zoom, 5 meeldraden, helmknoppen na openspringen spiraalvormig gerold. Doosvrucht met talrijke zaden.
Belangrijke bijzonderheden m.b.t de plant:De geur is zwak, de smaak bitter.
Teelt,oogst en vermeerdering:Men gebruikt het gehele kruid dat tegen de bloeitijd net boven de wortelrozet wordt afgesneden en vers wordt verwerkt.Het kruid wordt verkregen via zaad.
Belangrijke inhoudstoffen:Bitterstoffen
Werking:Bevordert de spijsvertering en stimuleert de lever
Indicaties: Spijsverteringsklachten en bij lever en galstoringen
Gebruikte delen:Hele kruid
Recept:Spijsverteringsbevorderende thee
Toxocologie en bijwerkingen:Bij hoge doseringen: maagklachten en misselijkheid.
Contra indicatie:-Maagzweer -bij overproductie van maagzuur (hyperacyditeit). -zwangerschap">duizensguldenkruid
Dwergpalm
dwergpalm
Eenbes
eenbes
Engelwortel (chinese)
chinese engelwortel
Engelwortel (grote)
 grote engelswortel
Engelwortel (wilde)
 wilde engelswortel
Ephedra
ephedra sinica
Ereprijs
ereprijs
Eucalyptus
eucalyptus
Fenegriek
fenegriek
Framboos
Framboos
Geelhartje
Geelhartje
Geelwortel
geelwortel,kurkuma
Geelwortel (Canadese)
geelwortel,canadese
Gele lis
gele lis
Gember
gember
Gentiaan
gentiaan
Geum (Knikkend Nagelkruid)
Geum Rivale
Ginkgo
Ginkgo
Ginseng
ginseng
Ginseng (siberische)
Siberische Ginseng
Gotu-kola
Gotu kola
Goudsbloem
Lat:Calendula off.
Familie: Composietenfamilie
Uitleg naam:Afgeleid van het Latijnse calendae, dat is de le dag van de maand.
Voorkeur standplaats:Groeit het beste op een zonnige plek.
Voorkeur grondsoort:geen specifieke eisen
Omschrijving plant:De plant wordt ongeveer 25 cm. hoog. De stengels zijn kantig en sterk vertakt. Ze breken gauw en er komt dan een kleverig sap vrij dat sterk en harsig ruikt. De langwerpige bladeren zijn behaard. Van juni tot aan de eerste vorst verschijnen aan de top van de stengels gele of oranje bloemen.
Belangrijke bijzonderheden m.b.t de plant:Verjongend kruid
Teelt,oogst en vermeerdering:De hele bloem kan zowel vers als gedroogd voor de thee gebruikt worden. Voor de olie en de zalf worden alleen de kroonblaadjes gebruikt.
Belangrijke inhoudstoffen:Bitterstoffen: tot 19%
Werking:Ontstekingsremmend Wondhelend br> Indicaties: Slecht helende wonden en huidproblemen
Gebruikte delen:Hele kruid
Recept:Calendulazalf
Toxocologie en bijwerkingen:Niet bekend
Contra indicatie:Niet bekend ">goudsbloem
Groot-hoefblad
groot hoefblad
Grote klit
grote klit
Grote Pimpernel
grote pimpernel
Grove den
grove den
Guldenroede
guldenroede
Haagwinde
Haagwinde
Hartgespan
hartgespan
Haver
haver
Havikskruid (muizeoor)
muizenoor
Heelkruid
heelkruid
Heemst
Heemst
Heermoes
Heermoes
Heermoes (Palustre)
Heermoes
Helmkruid-knopig
knopig helmkruid
Herderstasje
herderstasje
Herfststijloos (naakte jonkvrouw)
herfststijloos
Hibiscus
Hibiscus
Hondsdraf
hondsdraf
Hondsroos (rozebottel) (wilde roos)
hondsroos
Honingklaver (steenklaver)
honingklaver
Hop
hop
Hulst
hulst
Hyssop
Hyssop
Ijslands mos
Ijslands Mos
Ijzerhard
verbena ijzerhard
Jasmijn
jasmijn
Jeneverbes
Jeneverbes
Johannesbroodboom
Johannisbroodboom
Kaasjeskruid
kaasjeskruid
Kalebas (gewone)
pompoen,of kalebas
Kalmoes
kalmoes
Kamille
Lat:Matricaria recutita
Familie: Composieten
Uitleg naam:Afgeleid van het latijnse mater:baarmoeder.Werd vroeger in het kraambed gebruikt. Recutita wil zeggen dat de kamille onbehaard is.
Voorkeur standplaats:Akkers,onbebouwde terreinen
Voorkeur grondsoort:Klei
Omschrijving plant:De bloemen staan in witte hoofdjes met een geel hart
Belangrijke bijzonderheden m.b.t de plant:Echte kamille is hol van binnen,staat bol
Teelt,oogst en vermeerdering:De bloemen kunnen het best verzameld worden van mei tot augustus,Het is een éénjarige plant die via zaad vermeerdert wordt.
Belangrijke inhoudstoffen:Slijmstoffen
Werking:Versterkend voor de baarmoeder en Ontstekingsremmend
Indicaties: Maag en darmkrampen Menstruatieklachten
Gebruikte delen:Bloemen
Recept:Kamillezalf tegen striae
Toxocologie en bijwerkingen:Langdurig gebruik als huisthee kan leiden tot slapeloosheid,onrust en misselijkheid.
Contra indicatie:Niet bekend">Kamille
Kardoen
kardoen
Karwij
karwij
Kastanje
kastanje
Kattedoorn
kattedoorn
Katteklauw
katteklauw
Kervel
kervel
Kinabast
kinabast
Klaver-rode
rode klaver
Kleefkruid
kleefkruid
Klein hoefblad
klein hoefblad
Klimop
Klimop
Knoflook
knoflook
Knoflookbieslook (Chinese bieslook)
Knoflookbieslook
Komijn
komijn
Koninginnenkruid (of leverkruid)
koninginnenkruid
Koningskaars(toorts)
Koningskaars
Koriander
Koriander
Kruiskruid
kruiskruid
Kweekgras
kweekgras
Laurier
laurier
Lavas (maggiplant)
lavas of maggiplant
Lavendel
Lavendel
Lelietje van dalen
lelietje van dalen
Lepelblad
lelietje van dalen
Leverkruid (zie ook Koninginnenkruid)
leverkruid
Lievevrouwebedstro
lievevrouwebedstro
Lijsterbes
lijsterbes
Linde (winter) Lindebloesem
winterlinde
Longkruid
longkruid
Look zonder look
look zonder look
Luzerne
luzerne
Maagdenpalm
Maagdenpalm
Maarts viooltje
Maagdenpalm
Madeliefje
Madeliefje
Maggikruid
Maggikruid
Malrove
malrove
Malve (kaasjeskruid)
Kaasjeskruid
Mansoor (of slangenwortel)
Mansoor
Maretak
maretak
Mariadistel
mariadistel
Marjolijn (echte)
Marjolein_echte
Marjolijn (wilde)
Marjolein_wilde
Meekrap
meekrap
Meidoorn(eenstijlige)
eenstijlige meidoorn
Meidoorn(tweestijlige)
tweestijlige meidoorn
Melisse
melisse
Mierik
Mierik
Mirre
mirre
Moederkruid
moederkruid
Moerasspirea
moerasspirea
Monnikskap
monnikskap
Monnikspeper
monnikspeper
Mosterdplant-wit
Mosterdplant-wit
Mosterdplant-zwart
Mosterdplant-zwart
Muizedoorn
muizedoorn
Muizenoor (Havikskruid)
muizenoor
Munt
Munt
Nagelkruid
Geum urbanum
Nagelkruid,knikkend (Geum)
Geum Rivale
Nierthee (javaanse)
javaanse nierthee
Ogentroost
ogentroost
Okkernoot (walnoot)
okkernoot
Olijf
olijf
Oostindische kers
Oost-indische kers
Paardebloem
paardebloem
Paardekastanje
paardekastanje
Palmboompje
palmboompje
Paprika
paprika
Passiebloem
passiebloem
Peen
peen
Peperboompje
peperboompje
Pepermunt
pepermunt
Peterselie
peterselie
Pimpernel
pimpernel
Pompoen
pompoen
Populier (ratel)
ratelpopulier
Rabarber
rabarber
Rode bosbes
rode bosbes
Rode zonnehoed
Rode Zonnehoed
Rooibos
rooibos
Roos (franse)
franse roos
Rozebottel (wilde roos) (hondsroos)
Rozebottel
Rozemarijn
Rozemarijn
Salie
Salie
Salomonszegel
Salomonszegel
Slaapbol
slaapbol
Slaapmutsje
slaapmutsje
Sleutelbloem
Sleutelbloem
Smeerwortel
Smeerwortel
Soja
soja
Speenkruid
speenkruid
Sporkehout (vuilboom)
sporkehout
St.Janskruid
St.janskruid
Steenklaver (Honingklaver)
honingklaver
Steentijm
steentijm
Sterremos
Sterremos
Stevia
stevia
Stinkende Ballote
Stinkende Ballote
Stinkende gouwe
Stinkende gouwe
Stokroos
Stokroos
Strobloem
Taxus (baccata) (venijnboom)
taxus-baccata
Tempelboom (ginkgo)
ginkgo
Teunisbloem
Teunisbloem
Thee-groene
groene thee
Tijm (echte)
Echte tijm
Tormentil
tormentil
Toverhazelaar
toverhazelaar
Tripmadam
tripmadam
Tuinkers
tuinkers
Ui
ui
Valeriaan
Valeriaan
Valkruid
valkruid
Varkensgras
varkensgras
Veenbes
veenbes
Venijnboom (Taxus baccata)
taxus-baccata
Venkel
venkel
Vingerhoedskruid
Vingerhoedskruid
Viooltje (driekleurig)
viola tricolor
Vlas (lijnzaad)
vlas
Vlierbes
Vlierbes
Vlozaad
Vrouwemantel
vrouwenmantel
Waterdrieblad
waterdrieblad
Waterkers-witte
witte waterkers
Wederik
wederik
Weegbree Groot
Grote weegbree
Weegbree Smal
Smalle Weegbree
Wijnruit
wijnruit
Wijnstok
wijnstok
Wildemanskruid
wildemanskruid
Wilg
wilg
Wilgenroosje
wilgenroosje
Winterlinde
winterlinde
Wolverlei (Valkruid)
winterlinde
Yamswortel
Yamswortel
Zeepkruid
Zeepkruid
Zenegroen
zenegroen
Zevenblad
zevenblad
Zilverkaars
zilverkaars
Zilverschoon
Zilverschoon
Zoethout
Zoethout
Zomereik
zomereik
Zonnedauw-ronde
ronde zonnedauw
Zuring
zuring
Zuurbes
zuurbes

Terug naar Boven

Terug naar index


 

 

 

 

 

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
       

De thee / Diversen / Vitaminentabel / Zwangerschap en Kruiden / Reiki / Links / Plantengids / Planten beknopt / Verzamelkalender /Gastenboek / Wie is Planthago /Bronvermelding / Home /

Design by Dreamweaver © Hakkie de Groot 2010