Onze mascotte « Marcelleke » draagt afvalzorg hoog in zijn vaandel !


Na fuiven bleek er steeds een enorme hoop troep achter te blijven van kapotte wegwerpbekertjes. Het opruimwerk was groot, de hoeveelheid restafval ook. Er werd besloten om retourbekers in polycarbonaat aan te kopen. Deze zijn doorzichtig en hard. Ze worden als een aangenaam alternatief voor een glas ervaren. Ze kosten zonder opdruk van logo ongeveer 50 eurocent/stuk. Polypropy-leen is iets goedkoper, gaat langer mee maar is niet zo doorzichtig. Wegwerpspul kost 4 cent/stuk. Je haalt je investering er dus snel uit. Het introduceren van je retourbekersysteem vraagt wel de nodige aandacht.
Je moet minstens je publiek en je tappers goed informeren dat het om retourbekers gaat en welk systeem er wordt gebruikt. Dit doe je best aan de ingang én aan de toog.
Voor meer uitleg, klik hier.

Er zijn verscheidene systemen mogelijk.

  1. Je vraagt geen waarborg. Je zet dan best bekerophalers in.
  2. Je laat een beker huren aan de inkom of de bonnetjesstand, na inleveren krijgt men de huursom terug. Dit wordt vaak op festivals gedaan waar naast retourbekers ook wegwerpspul wordt gebruikt. De mensen kunnen dan zelf kiezen.
  3. Een waarborg is inbegrepen in de consumptieprijs, bij inleveren krijg je telkens de waarborgsom terug. Dit werkt goed en wordt bijvoorbeeld in de AB toegepast. Zorg voor voldoende wisselgeld.

Het lijkt omslachtiger dan wegwerp. Maar geef jezelf de tijd om het gewoon te worden. De ervaring van de jeugdhuizen in het project is alvast positief. Uit de enquête bleek ook de meerderheid van de leden erachter te staan. Het milieu vaart er alvast wel bij.
Waarom het niet eens uitproberen?
Leen de proefset hier eens uit
. We vragen wel 50€ waarborg.
Overweeg samenaankoop met een bevriende organisatie of dring er via de koepel op aan dat de uitleendienst ze aanschaft.