Wandelen en overgewicht

Wanneer je wilt vermageren en dit denkt te kunnen door regelmatig te gaan wandelen zit je fout. Wandelen alleen is nooit voldoende. Evenzeer als dat diëten alleen niet voldoende is. Het beoefenen van fysieke activiteit om uw gewicht te verliezen is zeker zinvol maar dit enkel en alleen op voorwaarde dat het gecombineerd wordt met een gezonde voeding of een dieet. Diegene die dagelijks naar de frituur wandelt voor zijn of haar portie friet zal zeker geen gewicht verliezen!
Vermageren doen we wanneer het energieverbruik groter is dan de energieopname. Het is dus van belang om fysiek actief te zijn om uw energieverbruik zodoende op te drijven. Licht tot matig fysieke activiteiten zijn het meest zinvol omdat deze langer dan een half uur kunnen volgehouden worden. Dit lang vol houden van de activiteit is noodzakelijk om te kunnen vermageren. Het is namelijk zo dat ons vetmetabolisme heel wat tijd nodig heeft om in gang te schieten. Ons lichaam valt op dit vlak te vergelijken met een machine. De eerste energie wordt geleverd door glucose. Deze brandstof zorgt ervoor dat ons lichaam snel in gang schiet! De volgende brandstof voor ons lichaam bestaat uit koolhydraten. De mens beschikt over voldoende koolhydraten om het lichaam gedurende ongeveer 30 minuten in beweging te houden. Daarna is het de beurt aan de vetten! Het zijn precies deze vetten die obese mensen willen verliezen. Het verlies van deze vetten helpt het gewicht naar beneden. Zodoende is het duidelijk dat de wandelsport een ideale activiteit is om, in combinatie met een dieet, gewicht te verliezen daar de wandelsport gedurende een lange tijd kan volgehouden worden. Beweeg dus minstens driemaal in de week tot dagelijks gedurende 30 minuten of langer! Dit is de minimale vereiste om vet terug in spieren om te toveren en op die manier gemiddeld 1860 caloriën per week te verliezen. Op jaarbasis kan derglijk trainingsschema leiden tot een verlies van 5 tot 8 kg (elke dag 10 minuten hard trainen zal uw conditie wel ten goede komen maar zal niks bijdragen aan het gewichtsverlies).
Zaken waarop je moet letten:

  • Eet gezond! (niet te vet)
  • Vermijd tussendoortjes!
  • Eet op regelmatige tijdstippen!
  • Neem uw avondmail na de training maar neem deze niet te laat!
  • Sta elke dag op hetzelfde uur op (regelmaat is belangrijk!)
  • BEWEEG!!! WANDEL!!!

Wanneer eet je best als je gaat wandelen?
Het tijdstip van de maaltijd hangt af van het doel van uw activiteit. Zo is er een groot verschil wanneer men wandelt voor zijn of haar plezier en om de conditie te verbeteren dan dat men wandelt om te vermageren. Het is steeds belangrijk om over voldoende energie te beschikken om uw wandeltocht succesvol te kunnen voltooien. Zo wordt wandelen zonder ontbijten afgeraden. Anderzijds kan dit voor mensen met overgewicht wel een goede activiteit zijn als ze daarop getraind zijn en dergelijkeochtendtochten progressief opbouwen.
DUS:

  • Wandelen voor de conditie en het plezier + het behouden van het lichaamsgewicht (vermageren hoeft niet)
    Wandel ’s morgens ten vroegste 1 uur na het ontbijt! Geniet eerst van een gezond en voedingsrijk ontbijt!
    Eet ’s middags gezond en wacht daarna zeker 1.30u om te gaan trainen!
    Stel uw avondmaal uit tot na de avondtraining!
  • Wandelen om te vermageren
    Wandel voor het ontbijt! Begin met een tochtje van 15 minuten elke dag en bouw geleidelijk aan progressief op. Uw lichaam heeft tijd nodig om zich aan deze vorm van trainen aan te passen. Het vetmetabolisme moet leren sneller in gang te schieten dan in een normale situatie!
    Train steeds voor de maaltijd! (U zult misschien wat meer voedsel opnemen na een training maar door de betere verwerking van dit voedsel na de training blijft er steeds een positief effect)