Tips voor beginnende wandelaars

Wandelen kan iedereen. Je hoeft helemaal geen schrik te hebben om te starten. Er worden geen technisch verreisten aan deze sport gesteld. Van belang is uiteraard wel dat je je goed voelt bij het tempo waarop je wandelt.

Hoe het tempo bepalen :

Zorg ervoor dat je steeds voldoende adem overhoudt tijdens het wandelen om relatief makkelijk een gesprek met een bevriend wandelaar te kunnen voeren ! Wanneer je nog kan praten bewijs je dat je aëroob (met de aanmaak van voldoende zuurstof) aan het wandelen bent en dat is uiteindelijk de bedoeling voor een beginnend wandelaar.

Start langzaam en voer de snelheid geleidelijk aan op. Geef uw lichaam in eerste instantie de tijd om zich aan de veranderende situatie (van rust naar beweging) aan te passen. Laat de temperatuur lichtjes toenemen en na 15 minuten inwandelen kan men best de spieren wat los maken door verschillende stretchoefeningen.

Probeer niet te veel in 1 keer. Bedoeling is dat het fijn blijft ! ! Pijn is een signaal van het lichaam dat er iets fout gaat. Vermoeidheid is een duidelijk signaal dat het lichaam moet rusten. Wandel steeds in een aangenaam tempo waarbij je geen pijn voelt en zorg dat uw lichaam na de activiteit voldoende rust krijgt (3x per week een uur tot twee uur wandelen is geen probleem- uw lichaam kan voldoende recupereren)

Koop de juiste wandelschoenen !

Wandelschoenen hoeven niet duur te zijn. In Vlaanderen volstaat het om lage sportschoenen te dragen om te wandelen. Ook hier is uw lichaam opnieuw de scheidsrechter. Schoenen moeten goed zitten en mogen op geen enkele plaats teveel wrijving of pijn veroorzaken.

Pas uw kledij aan aan de weersomstandigheden.

Bescherm uzelf tegen het weer zodat u geen kou krijgt in de winter en zodat u niet verbrandt of oververhit geraakt tijdens de zomermaanden. Maak gebruik van het lagensysteem wat het mogelijk maakt telkens een laagje uit te trekken of bijkomend aan te doen. Ook bescherming tegen insekten kan belangrijk zijn (vb. in het bos). Wist je bovendien dat 75% van de lichaamswarmte via het hoofd verloren gaat ? De aankoop van een goede muts is dus geen overdreven luxe !

Eet gezond en drink voldoende !

Het nemen van voedingssupplementen of vitamines zijn in geen geval nodig om de wandelsport te kunnen beoefenen. (zelfs niet bij hele lange afstanden !). Van belang is dat u gezond eet (voldoende fruit en groenten). Heel belangrijk is bovendien dat u voldoende drinkt ! Tijdens een inspanning verliezen we heel wat vocht (zweten) en wanneer we dit niet voldoende aanvullen zal dit leiden tot uitdroging en een sterke daling van het prestatieniveau !

Waar moet ik gaan wandelen ?

Het voordeel van de wandelsport is dat het je het zowat overal kan beoefenen. Vele wandelaars vinden het fijn om nieuwe streken en gebieden te ontdekken. Dit is uiteraard veel aangenamer dan steeds opnieuw rond uw eigen woonblok te moeten gaan wandelen. Bovendien is wandelen nog eens zo plezant als je het samen met anderen kan doen ! De Vlaamse Wandel en jogging Liga biedt een oplossing voor deze twee wensen van de wandelaars in een heel eenvoudige formule.

MEER INFO

De VWJL : www.vwjl.be
De Marching : www.marching.be

 

Home