Voeding voor wandelaars
De wandelaar heeft genoeg aan goede en gevarieerde voeding (zie de voedingdriehoek onder : meer weten over gezondheid). Veelbelovende sportvoedinggsupplementen zijn overbodig. Voor de meeste van deze supplementen heeft men trouwens nog geen gunstig effect kunnen aantonen.
  • Naast de aanbeveling om evenwichtig en gevarieerd te eten, zijn de voedingsrichtlijnen er vooral op gericht de koolhydraatvoorraad te optimaliseren. Koolhydraten worden omgezet tot glucose en glucose wordt in de cel verder omgezet tot energie of opgeslagen in de vorm van glycogeen. Hoe groter de glycogeenvoorraad in je lichaam, hoe langer je een intensieve inspanning kan volhouden. Verewar een koolhydraatrijke voeding niet met zoete suikerrijke maaltijden en tussendoortjes. Kies voor complexe koolhydraten. Je vindt ze voornamelijk in brood en andere graanproducten, aardappelen, paste en rijst.
  • Voldoende drinken voor, tijdens en na belangrijke sportinspanningen is essentieel om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen. Door te sporten ga je meer zweten en verlies je meer vocht. Atleten die sporten met een matige tot hoge intensiteit kunnen1 tot 2 liter vocht per uur verliezen.
  • Eet ten laatste 2 tot 4 uur voor de inspanning
  • Bij inspanningen langer dan 45 minuten is een bijkomende aanvoer van koolhydraten zinvol tijdens de inspanning. Je kan hiervoor gebruik maken van sportdranken met een koolhydraatconcentratie van 4 tot 8 % (40 tot 80 g per liter). Dranken die te veel suiker bevatten (meer dan 15%), koolzuuur- en cafeïnehoudende dranken zijn niet aangewezen tijdens de inspanning. Een goede sportdrank op het juiste moment kan je prestaties dus ten goede komen, maar enkel als je daarnaast ook gezond en evenwichtig eet. Een slecht of nonchalant voedingspatroon kan je sportprestaties kelderen en dan zal zelfs een sportdrankje niet baten.

Bron : Nice (www.nice.be)