Schoolkrantartikel voor basisschoolleerlingen bovenbouw

Tandenpoetsen
Lang zal je leven
Naar de tandarts en mondhygienist
Beugels
Mondverzorging

 

Tandenpoetsen

De meeste mensen weten nu wel dat je je tanden goed moet poetsen om geen gaatjes of tandvleesontstekingen te krijgen. Om goed te kunnen poetsen, heb je een goede tandenborstel nodig. Dat is een niet te grote borstel met een kleine borstelkop en veel bosjes zachte haren (=multitufted). Als de haren uit elkaar gaan staan heb je een nieuwe tandenborstel nodig.

Omdat tandplak gemakkelijk langs het randje van je tandvlees blijft zitten, moet je daar extra goed poetsen. Zet je tandenborstel daarom schuin (45 graden) op de overgang tandvlees/tand.

Als het tandvlees gaat bloeden tijdens het poetsen, dan is dat een teken dat je het tandvlees beter moet poetsen en ertussen moet reinigen met bijvoorbeeld dunne tandenstokers. Je tandvlees is dan namelijk ziek (ontstoken)

Gebruik een tandpasta die je lekker vindt, als er maar wel fluoride in zit!

Zit je in groep 7 of 8, dan heb je al bijna al je melktanden en -kiezen gewisseld. Als je 12 of 13 wordt, krijg je nog je tweede grote bliivende kiezen erbij (dit is de vierde kies achter je hoektand). Ben je 21 jaar, dan kunnen de verstandskiezen daar nog achter doorkomen. Je blijvende gebit heb je je hele leven nodig, dus: extra goed verzorgen! Omdat je met je tandenborstel niet tussen je tanden kunt komen, moet je daar floss of tandenstokers gebruiken. Misschien heb je zoiets wel eens gezien bij je vader of moeder. Vraag aan je tandarts of mondhygienist hoe je zoiets precies moet gebruiken, zij kunnen jou dat heel goed uitleggen.

TIP: probeer eens niet meer te spoelen met water na het poetsen; hierdoor blijft er een beetje fluoride uit de tandpasta op je tanden achter en wordt je gebit beter bestand tegen gaatjes.

 

Lang zal je leven

Je verjaardag is altijd een gezellige dag! Toen je in groep 1 of 2 zat, kreeg je vaak een mooie feesthoed. Zit je in een hogere groep, dan worden er verjaardagsliedjes voor je gezongen. Daarna mag je meestal uitdelen. Maar wat ga je uitdelen?
Dat is elk jaar weer iets waar je goed over na moet denken. Het moet iets bijzonders zijn en het mag niet te duur zijn. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het gezond en vooral lekker is!

Het is bekend dat suiker slecht voor je gebit is. Het is vooral slecht om vaak per dag iets te eten of te drinken waar suiker in zit. Je mag zeven keer per dag iets eten of drinken zonder dat het slecht is voor je gebit. Dit  noemen we ZEVEN EETMOMENTEN. Meestal eet je drie grote maaltijden per dag, de rest eet of drink je allemaal tussendoor.

Wanneer je trakteert op het moment dat jullie toch al een tussendoortje eten, mag het best iets zijn waar suiker in zit. Het blijft gewoon 1 eetmoment. Let er wel op dat je dan niet iets kiest wat teveel op je tanden blijft plakken (zoals toffees) of iets waar je heel lang mee doet (zoals lollies en zuurtjes).

Het allerbelangrijkste voor een gezond gebit is dat je niet meer dan zeven keer op een dag iets eet of drinkt en dat je daarbij twee keer per dag je tanden poetst. Je kunt dus beter een keer een paar snoepjes eten, dan heel vaak een snoepje. Hieronder vind je alvast een paar ideetjes om dit jaar een leuke en gebitsvriendelijke traktatie te maken. Veel succes!!

EGG-face
Plak m.b.v. eiwit, stukjes dropveter, rozijntjes of smarties op een eierkoek de vorm van een gezicht

Lollie-appeltjes
Verpak een appeltje in een stuk doorzichtig inpakfolie. Doe er een gekleurd lint omheen en prik het op een stevige sateprikker

Gevulde hand
Doorzichtige 'klushandschoenen' vullen met popcorn en een strik om de pols binden.

Milkshake
Doe wat zoutjes, zoute stengels en rozijntjes in een vrolijk bekertje en steek er een parapluutje in.

 

Naar de tandarts en mondhygienist

Het is erg belangrijk om minimaal 1 keer per jaar naar de tandarts te gaan omdat hij of zij:

  • je tanden en kiezen nakijkt;

  • je leert hoe je je tanden en kiezen moet schoonmaken;

  • je informatie geeft over wisselen;

  • je kan vertellen of je een beugel nodig hebt.

De tandarts helpt je voorkomen dat je gaatjes krijgt door:

  • je tanden en kiezen schoon te maken;

  • een beschermlaagje op je kiezen aan te brengen (dat noemen we sealen);

  • je fluoride te geven als het nodig is, om je gebit sterker te maken. Meestal is dat vanaf je zesde tot zestiende jaar. Als je geen gaatjes hebt, is dit niet nodig en wordt het ook niet vergoedt.

Als je ziekenfondsverzekerd bent, kan je tot je achttiende jaar gratis voor sarnering van je gebit naar de tandarts. Als je nog geen tandarts hebt, moet je er zo snel mogelijk een zoeken, omdat er steeds minder tandartsen zijn en het steeds moeilijker wordt om er een te vinden.

Als je toch een gaatje krijgt, dan kan de tandarts dit repareren. De tandarts kan een gaatje al zien als het nog maar heel klein is. Het gaatje kan dan makkelijk worden gevuld. Op deze manier kan het gaatje niet groter worden. Daarom is het belangrijk dat de tandarts 1, maar nog liever 2 keer per jaar je gebit bekijkt.

Ook kan het nuttig zijn om af en toe de mondhygienist te bezoeken. De mondhygienist kan

  • je adviezen geven hoe je je tandvlees zo gezond mogelijk kunt houden;

  • onderzoeken hoe het met jouw tandvlees gaat;

  • helpen voorkomen dat je gaatjes krijgt.

De mondhygienist helpt je te voorkomen dat je gaatjes krijgt door:

  • samen naar je voedingsgewoonten te kijken;

  • voorlichting over voeding te geven;

  • een beschermlaagje (sealant) aan te brengen;

  • een laagje aan te brengen die het aantal bacterien heel erg verlaagd (EC40)

Beugels

Waarom een beugel?

Met tanden en kiezen die goed op elkaar passen en recht in de rij staan, kun je goed eten; afbijten en kauwen en duidelijker spreken. Ook het schoonhouden van rechte tanden en kiezen gaat veel makkelijker dan bij tanden en kiezen die scheef en over elkaar heen staan. Wanneer het schoonhouden beter lukt, zul je minder snel last hebben van gaatjes en ontstoken tandvlees. Ook zijn rechte en gezonde tanden mooi om te zien wat goed kan zijn voor je zelfvertrouwen.

Voor de verschillende afwijkingen in tand- of kaakstand zijn verschillende beugels nodig. De volgende soorten bestaan er:

  • Vaste beugels zorgen ervoor dat je tanden op de juiste plaats komen te staan. Deze beugel bestaat uit metalen of kunsthars plaatjes (brackets) die op je tanden worden geplakt. Deze plaatjes worden verbonden met een metalen draad. Regelmatig stelt de orthodontist of je eigen tandarts de draden bij of vervangt ze. Je tanden kunnen hierdoor een poosje gevoelig zijn.
  • Buiten(boord)beugel of headgear bestaat uit een dikke metalen boog die in je mond in buisjes wordt geschoven. Deze buisjes zitten vast aan ringetjes die om je kiezen zitten. De metalen boog komt bij je lippen naar buiten en zit met een band vast om je nek of je hoofd. Door de trek van het elastiek kunnen de kiezen zich naar achteren in de kaak verplaatsen. De buitenbeugel werkt alleen in de bovenkaak en moet in het begin zo�n zestien uur per dag gedragen worden.
  • De activator of blokbeugel is een uitneembare dubbele beugel. Een activator zorgt ervoor dat de groei van de onderkaak wordt gestimuleerd. Na een tijdje passen de onder- en bovenkaak dan weer beter op elkaar. Met deze beugel in kan je niet eten. Het spreken hiermee is wat lastig en kost wel enige oefening.
  • De uitneembare beugel bestaat uit een roze gehemelteplaatje met metalen haakjes die ervoor zorgen dat de beugel op zijn plaats blijft zitten. Hiermee worden de tanden in de juiste stand geduwd of gehouden.
  • Een retentiebeugel is een uitneembare beugel die gebruikt wordt om na een orthodontische behandeling de tanden en kiezen op hun nieuwe plaats te houden. Er bestaan verschillende soorten retentiebeugels: een plastic plaatje, een soort gebitsbeschermer (positioner) of een metalen draad die achter de tanden wordt geplakt.

Tanderosie

Op je tanden en kiezen zit een laagje glazuur. Dit glazuur beschermt ons gebit. Als dit glazuur beschadigt, dan wordt het gebit niet meer beschermd waardoor je snel gaatjes in de tanden en kiezen krijgt of waardoor je tanden erg gevoelig kunnen worden.

Het glazuur kan op verschillende manieren beschadigen:

  1. door suiker, waardoor gaatjes en tandvleesontsteking kunnen ontstaan. Bacteri�n die in tandplak op je tanden zitten maken uit suiker een zuur waardoor er gaatjes in het gebit ontstaan en waardoor je tandvleesontsteking kan krijgen;
  2. door zure voedingsmiddelen en dranken waardoor het glazuur als het ware oplost (snel slijt). Dit noemen we tanderosie.

Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ze verder misschien ook zijn, kunnen je gebit aantasten. Dat geldt vooral voor fruit, vruchtensappen, sportdranken en frisdranken. Soms smaakt iets helemaal niet zuur, zoals cola bijvoorbeeld, maar is er naast veel suiker wel een zuur aan toegevoegd. Je proeft het alleen niet.
Zuivelproducten zoals yoghurt of karnemelk zijn ook zuur. Toch zijn ze minder slecht voor het gebit omdat er calcium en fosfaten in zitten. Van calcium wordt het gebit juist sterk.
Drink je veel en vaak frisdrank per dag dan wordt het oppassen. Je glazuur lost op en je krijgt erg gevoelige tanden en kiezen. Hier is door de tandarts helaas niets tegen te doen.

Tips om tanderosie te voorkomen:

  1. Per dag niet te vaak iets zuurs eten of drinken. Ons speeksel is een natuurlijke bescherming tegen erosie. Geef na elke keer eten of drinken het speeksel de tijd om het zuur te neutraliseren.
  2. Na het eten of drinken van een zuur product (vruchtensap of frisdrank enz. ) nooit! direct je tanden poetsen. Altijd even een uurtje hiermee wachten. Je mond even spoelen met water of melk is prima. Ook door te kauwen op suikervrije kauwgom (het liefst met xylitol erin) is goed om het zuur weg te werken.
  3. Zuig niet lang op zuur snoepgoed of vitamine-c tabletten!
  4. In cola-light zit evenveel zuur als in gewone cola. Dus dat is helaas ook slecht voor je gebit.
  5. Gebruik maximaal 7 eetmomenten per dag om problemen aan je gebit te voorkomen, dat betekent 3 hoofdmaaltijden en maximaal 4 keer iets tussendoor.
Veel succes!

Mondverzorging.

Heel veel kinderen weten dat je maar beter goed voor je gebit kunt zorgen. Dan krijg je namelijk ook geen problemen zoals gaatjes in je tanden en kiezen.

Je gebit heb je je hele leven lang nodig om mee te praten, te eten en te lachen (want het oog wil ook wat moois zien). Daarnaast is een frisse adem en gezond tandvlees ook belangrijk.

Hoe ontstaan gaatjes in je tanden en kiezen?
Op je tanden en kiezen zit meestal tandplak, een kleverig laagje dat hoofdzakelijk uit bacteri�n bestaat. Die maken van suiker een zuur waardoor het glazuur (buitenste laagje van je tanden en kiezen) oplost. Zo ontstaan gaatjes. Hoe vaker er iets met suiker wordt gedronken of gegeten, hoe vaker er zuur gemaakt wordt, hoe meer gaatjes je kan krijgen. Wil je gaatjes in je gebit voorkomen, neem dan 3 keer per dag een maaltijd en eet of drink niet meer dan 4 keer iets tussendoor.

Hoe kun je ervoor zorgen geen gaatjes in je gebit te krijgen?
Om te helpen je gebit zo gezond mogelijk te houden geven wij je hierbij een paar tips:

1.    Poets �s morgens voordat je naar school gaat en �s avonds voor het slapen gaan je gebit.       Eet of drink na het poetsen �s avonds niets meer.

2.   Poets minimaal 2 minuten lang, gebruik hierbij eens een kookwekker. Alle tandplak moet je       namelijk wegpoetsen.

3.   Let erop dat je je tandenborstel tijdens het poetsen half op je tanden en half op je              tandvlees zet.

4.   Als het tandvlees bloedt tijdens het poetsen dan kan het tandvlees ziek of ontstoken zijn.       Het tandvlees moet als het bloedt juist extra met een zachte tandenborstel worden            gepoetst en tussen je tanden en kiezen in gereinigd worden met bv. een dunne tandenstoker. Binnen een paar dagen is je tandvlees weer gezond.

5.   Veel tandpasta hoef je niet te gebruiken, een "erwtje" is al genoeg.

6.   Gebruik tandpasta die je lekker vindt; hoe lekkerder de tandpasta, hoe langer je poetst. Alle tandpasta�s zijn goed als er maar fluoride in zit.

7.   Na het poetsen hoef je niet meer te spoelen met water. Er mag na het poetsen wel wat tandpasta op je gebit achter blijven; de fluoride in tandpasta zorgt ervoor dat je gebit nog iets sterker wordt; dus beter bestand tegen gaatjes.

8.   Als je last hebt van een onfrisse adem dan is goed tandenpoetsen en tandenstokers gebruiken bijna altijd de oplossing voor dit probleem. Als er veel tandplak (viezigheid) op je gebit zit of het tandvlees is ontstoken dan ruikt dit vaak vies. Vaak helpt het ook om je tong mee te poetsen, hier zitten ook veel bacteri�n (vieze beestjes) op. Als dit allemaal niet helpt dan kun je bij de tandarts of mondhygi�nist advies vragen. Misschien zit er tandsteen en moet je dit weg laten halen.

9.   Elk jaar een bezoekje aan de tandarts en mondhygi�nist blijft belangrijk. Zij zorgen ervoor dat je gebit mooi en gaaf blijft. Zelf goed onderhouden blijft belangrijk.

10.  Pas op met het drinken van frisdrank zoals cola. Cola is zo slecht omdat het veel suiker bevat waar   bacteri�n een zuur van maken en omdat cola heel erg zuur is. Je gebit krijgt een dubbele zuuraanval.
Ook light frisdranken zijn niet onschadelijk. Ze bevatten geen echte suikers maar namaaksuikers die geen gaatjes kunnen veroorzaken. Maar pas op! Ze zijn wel heel zuur zodat het glazuur van je tanden toch kan oplossen.

Voor meer informatie over je gebit kun je contact opnemen met de tandheelkundig preventief medewerkers van de GGD: in Lelystad, tel: 0320-276211, in Almere tel: 036-5357300.