Schoolkrantartikel voor ouders van basisschoolleerlingen onderbouw

wisselen
tussendoortjes

 

Wisselen
Op 5 of 6-jarige leeftijd begint bij een kind de verandering van het gebit. Op 12 a 14-jarige leeftijd is dit 'wisselen van melkgebit naar blijvend gebit' voltooid. Alleen de verstandskies kan op 18-jarige leeftijd er nog bij komen.

Het wisselen gebeurt als volgt: de wortels van de melkelementen lossen langzaam op, de kronen vallen uit en de blijvende tanden en kiezen komen ervoor in de plaats.
Het wisselen begint met het doorkomen van eerste blijvende kiezen achter de laatste melkkiezen. Eigenlijk wordt er niet gewisseld omdat er niet eerst een melkkies uitvalt. Als men drie kiezen achter elkaar kan tellen is de laatste kies al een blijvende kies.
Pas doorgebroken tanden en kiezen zijn extra kwetsbaar voor gaatjes. Dit geldt voor zowel het melkgebit als het blijvend gebit. Als al een puntje van de nieuwe tand of kies te zien is, moet deze meteen meegepoetst worden.

Een blijvend gebit bestaat in totaal uit:

  • 8 snijtanden
  • 4 hoektanden
  • 8 kleine kiezen
  • 12 grote kiezen, waarvan 4 verstandskiezen

Tussendoortjes

Onder tussendoortjes wordt verstaan dat er tussen de 3 hoofdmaaltijden, het ontbijt, de lunch en het avondeten iets wordt gegeten of gedronken. Denk hierbij aan iets bij de koffie en ‘s middags iets bij de thee.
Voor het houden van een gezond gebit is het verstandig niet de hele dag door te "grazen" maar deze tussendoortjes zoveel mogelijk te beperken en ook "suikervrij" en "vetvrij" te houden. Suiker is immers de boosdoener als het gaat om het krijgen van gaatjes in tanden en kiezen. Van te veel vet kan men later weer ziek of te dik worden.

Even nieuwe energie halen
Aan het begin van de schooldag krijgen kinderen een portie energie mee: het ontbijt. Wordt er
‘s morgens niet gegeten, geef dan een boterham mee voor de pauze. Op de meeste scholen wordt er om ongeveer 10 uur ‘s morgens iets gegeten of gedronken. Wat nodig is is voeding dat veel energie bevat. Vet en suiker krijgt iedereen toch al erg veel binnen. Brood, krentenbol of fruit is een goed pauzehapje. Daar zit niet alleen energie in maar ook vitamines.

Snoepen
Vaak bestaan tussendoortjes uit snoep. Snoep heeft een functie in elk kinderleven en hoeft ook niet helemaal te verdwijnen. Het is aan te raden om afspraken te maken wanneer er wordt gesnoept. Bijvoorbeeld ‘s middags als de kinderen uit school komen. Combineer dit dan met een bekertje drinken. Suiker in snoep fungeert als een snelle energieleverancier. Als kinderen veel snoepen hebben zij vaak geen honger tijdens de maaltijden. Voor het behouden van een goed gebit is het volgende belangrijk: beter in één keer een paar snoepjes opeten dan de snoepjes verdelen over de hele dag.

Tips om als tussendoortje mee te nemen naar school:

  • fruit zoals een banaan of mandarijn of appeltje
  • twee rijstwafels of crackers met smeerkaas ertussen
  • pakje vruchtensap
  • stukje komkommer of worteltje
  • boterham