![]() |
Wat is het CARA is een afkorting van Chronische Aspecifieke Respiratoire Aandoeningen. In gewoon Nederlands : langdurige aandoeningen van de luchtwegen door allerlei verschillende oorzaken. Astma, brochitis, longemfyseem en hooikoorts behoren tot deze aandoeningen. Klachten of verschijnselen kunnen zijn :
Deze klachten kunnen direct ontstaan, maar ook pas na enkele uren (zelfs nog na 24 uur). Het is dan ook vaak moeilijk om de oorzaak van de klachten op te sporen. Hoe krijgt een kind het Door een erfelijke aanleg, waardoor het kind overgevoelig is voor bepaalde stoffen. Vooral de slijmvliezen van de neus en van de luchtwegen raken daardoor geïrriteerd, waardoor bovengenoemde klachten ontstaan. In de eerste levensjaren zijn kinderen zelden al echte CARApatiënten. Deze in aanleg gevoelige kinderen kunnen wel een huidreactie (dauwworm) vertonen of "altijd" verkouden zijn. Een vroege herkenning en zonodig behandeling van deze overgevoeligheid kan van groot belang zijn. Voorbeelden van stoffen of prikkels, waarvoor overgevoeligheid kan bestaan en/of ontstaan zijn :
Wat kun je eraan doen
Wat kan eraan gedaan worden in huis of in het kinderdagverblijf?
Aanvullende informatie Nederlands Astma Fonds, GGD Flevoland, Consultatiebureau in de buurt. BLAASONTSTEKING Wat is het Blaasontsteking is de meest voorkomende aandoening van de urinewegen. Het komt veel voor bij kinderen; meer bij meisjes dan bij jongens. Vaak merk je het niet, het kind is wat hangerig. Soms lijkt er iets anders aan de hand te zijn : een luchtweginfectie, oorpijn of darmklachten. Specifieke verschijnselen van blaasontsteking zijn :
Bij alleen een blaasontsteking is er meestal geen koorts. Koorts, koude rillingen en pijn in de (lage) rug wijzen er op, dat de blaasontsteking samen gaat met een ontsteking van de nier of het nierbekken. Hoe krijg je het Meer dan 90% van de blaasontstekingen wordt veroorzaakt door een in de darm levende bacterie. Bij meisjes vindt besmetting vaak plaats door verplaatsing van de bacterieën van de anus naar de urinebuis en blaas. Dit kan door verkeerde hygiëne, maar ook door maden gebeuren. Bij jongens is er vaak een afwijking in de bouw van de urinewegen. De ontsteking wordt bevorderd als de plas te lang opgehouden wordt of als er nog urine achter blijft in de blaas na het plassen. Mogelijk bevordert afkoeling van het onderlijf eveneens infectie. De oorzaak kan ook zijn sexueel misbruik van het kind. Wat kan je eraan doen Aan de blaasontsteking zelf kun je niets doen. Wel kun je er op letten, dat :
HOOFDLUIS Wat is het Hoofdluizen zijn "kleine beestjes" ongeveer zo groot als een speldeknop en zijn bruin tot zwart van kleur. Ze kruipen het liefst weg voor licht en zitten dicht bij de hoofdhuid waaruit ze bloed opzuigen. Ze kunnen alleen leven op mensenhoofden. Hoofdluizen kunnen niet springen, wel lopen. Ze leggen eitjes, die neten genoemd worden en witgeel van kleur zijn. De neten lijken op roosschilfers, maar ze zitten vast gekleefd aan het haar. Roos zit niet vast. Neten vind je vaak in de nekharen, onder de pony en/of achter de oren. Een neet komt na 9 dagen uit. De luizen veroorzaken hevige jeuk; voor zover bekend dragen ze geen ziekten over. Hoe krijg je ze Voornamelijk via direct contact, luizen zijn echte overlopers. Kinderen zijn vaak extra gevoelig, omdat ze al spelend letterlijk de koppen bij elkaar steken. Via jassen, mutsen, sjalen (b.v. aan de kapstok), beddegoed kunnen luizen overlopen. Ook gebruik van dezelfde kam en borstel zorgt voor door geven. Wat kun je eraan doen Zodra je hoofdluis en/of neten ziet:
Als luizen snel worden opgemerkt en direct worden behandeld, kan een uitbarsting worden voorkomen. Wat kan een kindercentrum doen a. Ouders waarschuwen als er luizen en/of neten gesignaleerd worden en ouders laten melden als er in hun gezin hoofdluis is. Dit kan met behulp van :
b. Samen en in overleg met ouders een screeningsgroep in het leven roepen. Dit groepje kan zo nodig geschoold worden door de GGD. c. Kapstokken :
d. Beddegoed en kussens luizenvrij maken door wassen, stomen of door dit een week op te bergen in een dichtgebonden plastic zak. e. Vloerbedekking goed zuigen. f. Voor de behandeling zijn er verschillende bestrijdingsmiddelen bij apotheek of drogist verkrijgbaar, eventueel op recept van de huisarts. Ook de stofkam of nisskakam, waarmee ouders zelf regelmatig kunnen controleren, zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogist. De behandeling na 9 dagen herhalen. g. Melden bij de GGD indien er hoofdluis geconstateerd wordt (afdeling AGZ). h. Aan de ouders duidelijk maken, dat schaamte niet nodig is : luizen leven van mensenbloed en dat vinden ze ook op een brandschoon, kortgeknipt hoofd. Aanvullende informatie Folder: "Hoofdluis", LUIERUITSLAG EN STENEN LUIERUITSLAG Wat is het Rode billen komen voornamelijk voor bij kinderen, die nog "in de luiers" zijn. De roodheid wordt veroorzaakt door de urine en ontlasting. Omdat de huid altijd vochtig is, raakt de huid snel geïrriteerd. Hoe krijg je het
Wat kun je eraan doen Luieruitslag kun je voorkomen door :
Bij luieruitslag is het nodig of wenselijk om :
Opmerkingen
LUIERSTENEN Wat zijn het In de luier wordt een geleiachtige substantie gezien met kleine kristalletjes erin (luierstenen). Hoe krijg je het Dit onschuldige verschijnsel treedt op wanneer sterk vocht absorberende luiers worden gebruikt. Alle urine wordt door de luier opgezogen, waardoor afvalstoffen, die in de urine zitten, in de vorm van kristalletjes achterblijven. Wat kun je eraan doen Er is niets aan de hand, dus je hoeft je niet ongerust te maken. © Zorgnetwerk Flevoland 2000
|