Home Zoeken & Verkennen  
   Zoeken door bestanden
   Hulp bij zoeken


   Beeldfragmenten
   Geluidsfragmenten

   Reageer meteen
   Contacts

Dossiers uit regio "West-Vlaanderen"
De Korre/Het Net

Het Brugse keldertheater De Korre werd opgericht in 1961, in aansluiting op de kamertheaters die tevoren in andere Vlaamse steden waren ontstaan. Het gezelschap werd in 1975 erkend als experimenteel theater, maar voer in de jaren daarop een steeds behoudender koers. In 1986 werd Robrecht De Spiegelaere aangesteld als directeur. De Nederlander Karst Woudstra werd huisregisseur, en voor het eerst ging het gezelschap op tournee. In 1993 werd Bob De Moor artistiek leider en verhuisde het gezelschap naar een ruimer gebouw. In 2000 werd de naam De Korre gewijzigd in Het Net, en werd De Moor opgevolgd door huidig artistiek leider Josse De Pauw.

  lees meer

Theater Malpertuis

In 1967 richtte acteur en regisseur Herman Verschelden, samen met enkele vrienden, Keldertheater Malpertuis op. De keuze voor Tielt als standplaats was bewust, omdat ze ervan overtuigd waren dat cultuur niet mocht voorbehouden zijn aan mensen die in een grote stad wonen. Streefdoel van Malpertuis was om vernieuwend en experimenteel theater te maken. Binnen de repertoirekeuzes van het gezelschap viel de voorliefde voor werken met literaire inslag op. Jacky Tummers, Jo Gevers, Karst Woudstra en Dirk Tanghe zijn enkele van de regisseurs die bij Malpertuis actief waren.  
In 1994 werd een deel van de werking naar Oostende verplaatst, waar een tweede plateau, Malpertuis-aan-Zee, werd ingericht. Vier jaar later echter koos het gezelschap opnieuw resoluut voor Tielt, en nam het zijn intrek in de tot vlakke-vloertheater verbouwde bioscoop Movy in de Stationstraat. Sinds 2001 is acteur en regisseur Bob De Moor er artistiek leider. Herman Verschelden blijft actief bij het gezelschap betrokken als afgevaardigd beheerder en bezieler.

  lees meer


© 2003 Vlaams Theater Instituut | | info@vti.be